De ce cheltui la cumpărături mai mult decât ţi-ai propus. Cum eşti păcălit

De ce întotdeauna când mergi la cumpărături, ajungi acasă cu mult mai multe produse decât ai plănuit? Vezi cum te impulsioneaza comercianţii să faci cumpărături.
Economica.net - Dum, 21 oct. 2012, 21:02
De ce cheltui la cumpărături mai mult decât ţi-ai propus. Cum eşti păcălit

Degeaba spui ca esti puternic. Trucurile lor chiar functioneaza, iar 9 din 10 cumparatori fac achizitii pe baza impulsurilor – cumpara produse care nu erau pe lista sau la care nici nu se gandeau atunci cand au plecat de acasa. 

Cumparatorii de impuls sunt o categorie foarte importanta pentru comercianti, iar aici nu vorbim de mancare sau dulciuri, ci mai ales la haine, tehnologie si bijuterii. Dar hai sa vedem cateva strategii pe care acestia le folosesc asupra noastra:

Asortari de culoare

Magazinele pun impreuna obiecte de culori asortate, potrivite, intr-un display tematic si atractiv pentru a atrage cumparatorii. Un comerciant va pune in evidenta un display cu motiv primavaratic, grupand, de exemplu, galben si albastru. Acestea se aplica de la haine, pana la perdele de dus.

„Peisajul” este atat de atragator incat cumparatorul, care probabil s-a dus in magazin sa isi cumpere un prosop, se gandeste: „Ar fi timpul pentru o imagine noua – si e si 25% reducere”.

Trendul momentului

Totul de la paiete, la sclipici, la desene abstracte si croieli asimetrice – toate acestea ne-au captat atentia la un moment dat si ne-au facut sa scoatem tot mai multi bani din buzunar.

Cand un „look” este in culmea popularitatii, comerciantii stiu ca oamenii par a fi sub o vraja ciudata – dar doar pentru un timp limitat. Asa ca, atata timp cat lucrurile merg bine, magazinele vor fi dominate de tema la moda in acel moment, iar oamenii vor cumpara orice.

„Nu rata promotia”

Comerciantii folosesc promotii false pentru a impulsiona cumparatorii. Promotii precum „cumperi un produs, iar al doilea este cu 20% mai ieftin”. In acest fel, magazinele ii fac pe cumparatori sa creada ca „daca vor cumpara mai mult, vor si economisi mai mult” – Adevarul este ca, in astfel de momente, clientii pur si simplu nu mai tin cont de ceea ce au nevoie de fapt.

Demonstratii de produse

Magazinele angajeaza experti pentru a-ti demonstra ce gust au anumite produse alimentare, dar si felul in care functioneaza electrocasnicele de la raft.  Retailerii stiu ca, de cele mai multe ori, clientii sunt vrajiti de amabilitate, de disponibilitatea angajatilor, dar si de mirosurile imbietoare. Mai mult, comercitanii te fac sa crezi ca obtii un super pret punand in acelasi loc tot mai multe produse – dintre care majoritatea se dovedesc a fi nefolositoare.

Pretul pe „calitate”

Aceasta strategie se aplica de cele mai multe ori la produsele electronice. Te afli in magazin si vrei sa iti cumperi un televizor LCD sau probabil un PC de ultima generatie. Ai venit cu banii necesari si te gandesti ca aici se incheie totul. Dar ai gresit. Comerciantul va incerca sa iti vanda si cea mai scumpa telecomanda sau un cablu cu un pret exagerat „pentru ca e cel mai bun, iar daca faci o investitie, ar trebui sa pui pret pe calitate”. Multi sunt cei care cad in aceste capcane – nu fi unul dintre ei.

Te-ar mai putea interesa și
Deși România mai are la dispoziție doar 63% din volumul de gaze depozitat, Burduja, ministrul Energiei, spune că nu sunt probleme
Deși România mai are la dispoziție doar 63% din volumul de gaze depozitat, Burduja, ministrul Energiei, spune că nu sunt ...
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a afirmat că nu există riscul ca rezervele de gaze ale României pentru iarnă să fie insuficiente. Fără să-l numească, Burduja îl acuză pe Călin......
Calea ferată, neimportantă pentru autorități. Doar 633 km din 10.611 modernizați în 35 de ani
Calea ferată, neimportantă pentru autorități. Doar 633 km din 10.611 modernizați în 35 de ani
Situația căilor ferate din România nu bună, dacă este să privim câți kilometri au fost modernizați după Revoluție, ...
Transnistria: Situația devine critică. Lipsa gazului rusesc creează mari probleme pentru regiunea separatistă
Transnistria: Situația devine critică. Lipsa gazului rusesc creează mari probleme pentru regiunea separatistă
Peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri de locuinţe nu au căldură şi ...
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump
Piețele europene s-au închis luni în creștere, deoarece optimismul investitorilor a fost alimentat de un raport care ...