Secretele prosperităţii clubului Bayern Munchen, campioana Europei

Bayern Munchen, care a câștigat Liga Campionilor cu Borussia Dortmund, scor 2-1, are reţete echilibrate şi se fereşte de excese când e vorba de afaceri.
Economica.net - sâm, 25 mai 2013, 21:15
Secretele prosperităţii clubului Bayern Munchen, campioana Europei

Formaţia Bayern Munchen a câştigat Liga Campionilor pentru a cincea oară în istorie, după ce a învins, sâmbătă, pe arena Wembley, cu scorul de 2-1 (0-0), echipa Borussia Dortmund, în finala competiţiei.

Cu un surplus în conturile sale, adică 127,2 milioane de euro din fondurile proprii, Bayern Munchen şi-a construit succesul sportiv pe un model economic durabil, scrie publicația Le Figaro. Fundamental pentru club este controlul costurilor şi strategia de diversificare, două reţete prin care a devenit un exemplu pentru fotbalul european. În timp ce alte cluburi de fotbal din Europa au acumulat datorii de 1,7 miliarde de euro pentru perioada 2011-2012, clubul bavarez a postat un profit de 11 milioane de euro pentru aceeaşi perioadă.

CITEȘTE ȘI Cifră de afaceri record pentru Bayern Munchen în sezonul 2011-2012

Indepdendenţa financiară

Deţinut în proporţie de 82% de un acţionariat public, format din 187.865 de membri, de Adidas (9%) şi Audi (9%), clubul este obligat să-şi echilibreze conturile pentru a se autofinanţa, la fel ca toate cluburile din Bundesliga. O prevedere adoptată în 2002 stipulează faptul că un club german trebuie să fie deţinut de membri săi în proporţie de 50% plus 1. Iar această regulă face imposibilă preluarea clubului de către un investitor privat, şi prin urmare închide uşa oligarhilor ruşi şi a investitorilor din Golf.

„Această măsură ne garantează independenţa şi ne fereşte de nereguli financiare. Bayern nu plăteşte dividente către acţionarii săi. Profiturile noastre sunt utilizate pentru refinanţare şi pentru noi transferuri. Noi folosim banii în mod raţional”, a declarat pentru Le Figaro, Karl-Heinz Rummenigge, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bayern Munchen.

Bayern nu cheltuie mai mult decât generează. Masa salarială este de 156 de milioane de euro, adică 47% din venituri. Acest raport scăzut, în comparaţie cu practicile altor concurenţi europeni, precum Manchester City, unde acest raport depăşeşte 100%, a permis clubului german să-şi construiască un stadion modern şi să investească în formare.

CITEȘTE ȘI Cele mai bogate cluburi de fotbal din lume. Top 10

Contracte cu sponsorii

Prosperitatea clubului ţine de capacitatea de a-şi extinde resursele proprii. Bayern a devenit proprietarul unic al stadionului Allianz Arena, după ce l-a cumpărat de la un alt club, Munchen 1860. Costurile de construcţie a stadionului de 71.000 de locuri, de 346 milioane de euro, vor fi integral rambursate până în 2020.

„Allianz Arena a permis clubului să-şi schimbe dimensiunea şi să dezvolte o politică de marketing eficace. Contractele noastre de sponsorizare au fost renegociate în creştere”, mai spune Rummenigge.

Bayern se mândreşte cu 32 de parteneri comerciali împărţiţi în trei categorii. Cei doi principali parteneri, Adidas şi Deutsche Telekom, plătesc 25 de milioane de euro pe sezon, cei premium, precum Allianz, Audi, Coca-Cola, Samsung sau Lufthansa, plătesc anual cinci milioane de euro, în timp ce partenerii clasici, inclusiv Nestle, Sheraton, Siemens şi Continental, plătesc două milioane de euro.

„Am studiat sistemul de formare al Ajax Amsterdam, politica de sponsorizare de la Manchester United şi gestionarea comercializării de la San Francisco 49ers. Dar, la final, ne-am bazat pe specificul nostru pentru a ne dezvolta propriul model”, mai spune preşedintele CA. Acum, Bayern este invidiată de concurenţii europeni şi nu-i rămâne decât să câştige cât mai multe cupe.

Te-ar mai putea interesa și
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. Și colaborarea cu stațiile ITP a fost afectată....
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...