Secretul celei mai mari fuziuni de la Bursă

Societatea de brokeraj SSIF Broker Cluj  Napoca este interesată de fuziunea cu competitoarea sa directă, BT Securities, pentru a-şi completa serviciile cu cele de corporate finance ale Băncii Transilvania.  „Fuziunea dintre SSIF Broker şi BT Securities răspunde unei tendinţe de pe piaţă", a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker.
Adrian N. Ionescu - mar, 26 nov. 2013, 22:01
Secretul celei mai mari fuziuni de la Bursă

SSIF Broker Cluj  Napoca (BRK) , singura firmă de brokeraj ea însăşi listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu mai poate aştepta mult promisa dezvoltare a Bursei pentru creşterea comisioanelor de intermediere a tranzacţiilor şi caută soluţii de dezvoltare  în afara ringului.

Recent, SSIF Broker Cluj (BRK) a anunţat intenţia de a fuziona cu BT Securities, firma de brokeraj Băncii Transilvania. Astfel, BRK speră să profite de pe urma dezvoltării serviciilor complexe de finanţare corporatistă (corporate finance) de pe piaţa românească.

„Fuziunea dintre SSIF Broker şi BT Securities ar răspunde unei tendinţe care se poate distinge deja pe piaţă, aceea a creşterii importantei ofertelor complexe de corporate finance”, a declarat Grigore Chiş, directorul general al SSIF broker Cluj, pentru ECONOMICA.NET.

Oficialul clujean a invocat exemplul BCR, al cărei departament de corporate finance şi-a făcut deja simţită prezenţa pe piaţa de capital, prin ofertele Romgaz dar şi AdePlast.

„Companiile au nevoie de un nou tip de ofertă de finanţare, în care consultanţa corporate finance şi oferta de credite trebuie corect dozate cu cererea de capital de pe piaţa. SSIF Broker Cluj a ajuns deja la un grad de dezvoltare care îi impune deja intrarea într-o ligă superioară a serviciilor de investiţii”, a mai spus Grigore Chiş.

De altfel, societatea rezultată din fuziune ar putea să păstreze brandul Băncii Transilvania în denumire (ca BT Securities), dar ar rămâne, de asemnea, şi listată la Bursa de Valori Bucureşti (ca SSIF Broker).

Oficialii BT Securities nu au dorit să comenteze.

SSIF Broker Cluj a obţinut un profit net de 5,2 milioane de lei, cea mai mare parte fiind profitul financiar  (4,98 milioane lei), rezultat al operaţiunilor cu acţiuni în nume propriu.

SSIF Broker Cluj  Napoca (BRK) este a patra cea mai activă companie de brokeraj de la BVB, după valoarea tranzacţiilor intermediate, de 1,87 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului. Este urmată BCR şi de BT Securities, cu tranzacţii de 1,08 miliarde, respectiv 614 milioane de lei.

„Din analizele preliminare efectuate, societatea nou creată ar ocupa prima poziţie între societăţile de brokeraj din România, din punctul de vedere al activelor proprii şi s-ar situa între primele trei societăţi ca şi cotă de piaţă, ajungând cumulat pe primele 9 luni ale anului 2013 la o cotă de piaţă de 15,28%”, au estimat oficialii Broker Cluj.

Societatea de consultanţă Andrei & Andrei, a unuia dintre fondatorii Casei de Insolvenţă Transilvania, Andrei Cionca, are 5,47% din acţiunile BRK.

Te-ar mai putea interesa și
Scade la jumătate plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 1 ianuarie 2025. O nouă reducere va avea loc și în 2026
Scade la jumătate plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 1 ianuarie 2025. O nouă reducere va avea loc și ...
Proiectul ordonanței “trenuleț”, publicat de Ministerul Finanțelor, reduce la jumătate plafonul de venit până la care se aplică impozitul microîntreprinderilor, de la 1 ianuarie 2025, iar......
Constructorii și IT-iștii pierd toate facilitățile fiscale pe care le aveau, începând cu 1 ianuarie
Constructorii și IT-iștii pierd toate facilitățile fiscale pe care le aveau, începând cu 1 ianuarie
Ultima formă a deja celebrei ordonanțe “trenuleț” a fost publicată de Ministerul Finanțelor, iar în ea este stipulată ...
Apare un nou impozit, impozitul pe construcții, de 1,5%, plătit de firme. La ce se aplică
Apare un nou impozit, impozitul pe construcții, de 1,5%, plătit de firme. La ce se aplică
Ultima formă a ordonanței-trenuleț, pusă în dezbarere de Minusterul Finanțelor, reintroduce impozitul pe construcții, ...
Impozitul pe dividende crește la 10%, de la 1 ianuarie
Impozitul pe dividende crește la 10%, de la 1 ianuarie
Ultima formă a “ordonanței-trenuleț”, publicată sub formă de draft azi de Ministerul Finanțelor, prevede creșterea ...