Timp de 300 de ani, osul i-a fascinat pe cercetători, iar un studiu recent sugerează că acesta ajută la susţinerea greutăţii enorme a elefanţilor.
Fosilele arată că acest „deget” a evoluat în urmă cu 40 de milioane de ani, când elefanţii au devenit mai mari.
„Este un mister interesant încă din 1706, când s-a făcut prima disecţie a unui elefant, de către un chirurg scoţian (…) Mulţi oameni credeau că este doar un cartilagiu, iar de-a lungul anului s-a dezbătut la ce folosea el (…)Toţi cei care au studiat elefanţii s-au întrebat ce este el, s-au gândit că este ciudat, însă nu l-au studiat”, a declarat autorul studiului, profesorul John Hutchinson, de la Royal Veterinary College, din Marea Britanie.
În urma testelor, cercetătorii au descoperit că osul este de fapt un deget, însă neobişnuit, care seamănă foarte mult cu un os aflat pe picioarele din faţă ale panda, folosit pentru a agăţa bambusul. Cârtiţele au şi ele un al şaselea deget, care le ajută să sape.
La elefanţi, cel de-al şaselea deget este folosit pentru a-i ajuta să stea în picioare. Faţă de panda şi de cârtiţe, care au extra-degetul doar la picioarele din faţă, elefanţii îl au la toate picioarele.