Secţiile de vot s-au deschis în Franţa, pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale

Secţiile de vot s-au deschis în Franţa duminică, la ora locală 8.00 (9.00 ora României), pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Alegătorii vor desemna al optulea preşedinte al Republicii a V-a, dintre candidatul de centru Emmanuel Macron şi candidata de extremă-stângă Marine Le Pen. Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi şi militari sunt mobilizaţi pentru a asigura securitatea în ziua scrutinului, dintre care 12.000 la Paris.
Economica.net - Dum, 07 mai 2017, 06:15
Secţiile de vot s-au deschis în Franţa, pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale

Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemaţi la urne şi pot vota la una din cele 69.245 de secţii deschise atât în Hexagon, precum şi în teritoriile de peste mări ale Franţei.

Pe teritoriul ţării, majoritatea celor 66.546 de secţii de vot se vor închide la ora locală 19.00 (20.00 ora României) – cu o oră mai târziu decât la prezidenţialele precedente, pentru a evita riscul divulgării rezultatelor. Totuşi, secţiile vor rămâne deschise până la ora locală 20.00 (21.00 ora României) în marile oraşe din Franţa.

În unele colonii şi teritorii franceze de peste mări, votul a început de sâmbătă. Este vorba despre Guadalupe, Guyana Franceză, Martinica, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre-et-Miquelon şi Polinezia.

Niciun rezultat, fie parţial sau definitiv, cu excepţia celor privind rata de participare, nu va putea să fie comunicat înainte de închiderea ultimelor secţii de vot din Hexagon, adică după ora locală 20.00 (21.00 ora României).

Legislaţia franceză impune amenzi ridicate pentru orice organizaţie care încearcă să publice rezultatele unor exit-poll-uri înainte de închiderea urnelor, dar legea a fost evitată în ultimele alegeri prezidenţiale prin realizarea unor ştiri despre un meci fictiv dintre Ungaria şi Olanda. Ungaria reprezentându-l pe prezidenţiabilul conservator Nicolas Sarkozy, iar Olanda pe socialistul Francois Hollande.

Campania dintre cele două tururi de scrutin, deosebit de tensionată, s-a încheiat vineri cu un nou scandal – publicarea pe reţelele de socializare a numeroase documente interne, printre care e-mailuri şi documente contabile, ale echipei lui Macron.

Echipa candidatului, care şi-a luat o serie de măsuri de precauţie, precum servicii de mesagerie criptată sau mai multe servere protejate, a denunţat o „acţiune de piraterie masivă şi coordonată” şi o „operaţiune de destabilizare”.

Comisia Naţională de control al campaniei prezidenţiale a cerut presei şi cetăţenilor să nu facă public conţinutul documentelor „obţinute fraudulos”, amestecate cu „informaţii false”.

„Nimic nu va rămâne fără răspuns”, a reacţionat preşedintele Francois Hollande.

La rândul său, echipa de campanie a lui Marine Le Pen a denunţat că mai multe materiale electorale legate de candidata de extremă-dreapta au fost deteriorate.

Ultimele sondaje, publicate vineri, îl creditează pe Macron cu 62% din intenţiile de vot în al doilea tur de scrutin, faţă de 38% pentru Le Pen. Acesta este cel mai bun rezultat înregistrat de candidatul de centru în sondaje realizate de institute de prestigiu, după primul tur de scrutin din 23 aprilie.

Pe de altă parte, un alt sondaj publicat vineri de Odoxa arată că un sfert dintre alegătorii francezi probabil că se vor abţine duminică. Mulţi dintre ei sunt alegători de stânga dezamăgiţi că toţi candidaţii lor au fost eliminaţi din primul tur de scrutin.

O astfel de rată de absenteism ar fi a doua cea mai mare la un al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 1965, subliniind nemulţumirea multor alegători faţă de opţiunile existente.

În primul tur de scrutin, rata de participare a fost de aproape 78%.

Te-ar mai putea interesa și
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea a peste 60% din voturi, arată rezultatele parțiale,...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...