Sabin Luca a spus că numărul vizitatorilor muzeului a crescut în anul 2012, faţă de anul precedent, la fel şi numărul expoziţiilor, dar şi veniturile încasate, în condiţiile în care numărul angajaţilor s-a redus de la 126 la 116.
„Datele sunt seci şi neiertătoare. Dacă e să luăm din punctul de vedere al finanţatorului nostru – Ministerul Culturii – scopurile au fost atinse. Adică din an în an, finanţarea cheltuielilor a scăzut. Cheltuielile salariale au scăzut din an în an, numărul de angajaţi ai acestui muzeu a scăzut. Pot să vă spun că în ultimii trei-patru ani personalul acestui muzeu a scăzut cu 40 la sută. Nici ministerului nu îi vine a crede ce a reuşit să facă”, a declarat Sabin Luca.
Potrivit acestuia, din cauza lipsei de personal, secţiile muzeului sunt închise prin rotaţie.
„Acum am închis Farmacia (Muzeul de Farmacie – n.r.). De câţiva ani, suntem obligaţi să închidem prin rotaţie toate sediile muzeului câteva săptămâni pe an ca să putem da recuperările oamenilor. Am imaginat acest sistem ca oamenii să nu aibă ce lucra şi să le dăm obligatoriu liber. Ce să facem? Cu sinceritate vă spun că există un nucleu de oameni în acest muzeu care nu au weekend-uri, care nu au concedii, care nu au timp să-şi sărbătorească ziua de naştere, un Revelion, Crăciun sau Paşte şi sunt 10-15 astfel de oameni care, spre uimirea tuturor, ne ajută să avem cel mai performant şi cel mai vizibil muzeu din România, în Sibiu”, a spus Luca.
Acesta a anunţat că numărul de vizitatori din anul 2012 a depăşit cifra de 378.000, iar veniturile încasate din vânzarea biletelor au depăşit suma de 1,7 milioane de lei.