Sectorul bancar din umbră continuă să se extindă la nivel global

Economica.net
05 03. 2018
dollars_americains_68042000

Consiliul pentru stabilitate financiară a subliniat că potrivit definiţiei ‘restrânse’ a activităţilor bancare din umbră care ar putea reprezenta un pericol pentru stabilitatea financiară, acestea au crescut cu 7,6%, până la 45.200 miliarde de dolari în 2016, ultimul an în care au fost colectate astfel de cifre.

Conform acestor date, sectorul bancar din umbră controlează 13% din activele totale din sistemul financiar al celor 29 de jurisdicţii analizate. În plus, pentru prima dată au fost incluse în măsurători şi datele privind China şi Luxemburgul.

‘Finanţarea non-bancară oferă o alternativă valoroasă la finanţarea bancară şi ajută la susţinerea economiei reale’, subliniază FSB în raportul său, adăugând însă că această dependenţă crescută faţă de finanţarea non-bancară ar putea da naştere la noi riscuri.

Aşa-numitul sector bancar din umbră este compus din companii, altele decât băncile, care oferă servicii financiare şi este privit cu suspiciune de unele organisme de reglementare. Cu toate acestea, sectorul are unii susţinători în rândul factorilor de decizie care apreciază că acest sector creştere lichiditatea pe pieţele de capital. În plus, Uniunea Europeană recomandă reducerea dependenţei crescute de creditele bancare în rândul companiilor europene.

Consiliul pentru stabilitate financiară susţine că SUA sunt responsabile pentru 31% din activităţilor bancare din umbră, potrivit definiţiei restrânse a FSB, urmată de China cu 16%, Insulele Caiman cu 10% şi Japonia cu 6%.

Însă potrivit unei definiţii mai largi a conceptului de activităţi bancare din umbră, care include toate firmele financiare nu doar bănci centrale, fonduri de pensii şi asigurări, acest sector ar fi crescut cu 8% până la 99.000 miliarde de dolari şi reprezintă 30% din activele financiare globale, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2002, susţine FSB.