Sectorul cerealelor din Franţa, îngrijorat de impactul sever al grevelor
Greva care durează de aproape o lună a adus multe firme din cel mai mare producător de cereale din Uniunea Europeană în imposibilitatea de a-şi aduce recoltele spre porturi şi facilităţi de procesare.
Intercereales, organizaţia franceză care regrupează producătorii, exportatorii şi procesatorii de cereale, a trimis o scrisoare Guvernului de la Paris în care susţine că exporturile de cereale sunt într-o situaţie dramatică.
„Industria cerealelor nu poate funcţiona fără transportul feroviar care este deosebit de adecvat pentru transportul masiv de cereale, şi nici fără porturi, pentru a exporta aproximativ 50% din producţia sa”, susţine Intercereales în scrisoarea trimisă luni Guvernului de la Paris şi consultată de Reuters. „Grevele paralizează o campanie de vânzări care era de aşteptat să fie mai bună decât în anii precedenţi”, se mai arată în scrisoare.
Grevele pe tema reformei sistemului de pensii din Franţa au dus la oprirea lucrului în unele fabrici care produc nutreţuri pentru animale, deoarece companiile au avut probleme în a transporta cerealele, au declarat anterior mai mulţi reprezentanţi din sectorul zootehnic din Franţa.
Potrivit Intercereales, o cantitate de aproximativ 450.000 de tone de cereale, în valoare de circa 100 de milioane de euro, este în prezent blocată în porturile franceze.
Problemele logistice din Franţa au influenţat preţul cerealelor în ultimele săptămâni, în special grâul, care marţi a atins o cotaţie de 198,25 euro pe tonă, cea mai ridicată valoare din ultimele 18 luni.
Intercereales estimează că utilizarea camioanelor în locul transportului feroviar înseamnă un cost suplimentar cuprins între 4 şi 6 euro pe tonă. „Pe lângă impactul negativ al emisiilor de carbon generat ca urmare a acestei tranziţii, este penalizată în special competitivitatea cerealelor franceze”, subliniază organizaţia profesională, adăugând că unii clienţi internaţionali se îndreaptă spre cerealele din alte zone, inclusiv din nordul Europei, ţările baltice şi bazinul Mării Negre.