Sectorul energetic are nevoie de investiţii de 48.000 de miliarde de dolari până în 2035 – IEA

Peste 48.000 de miliarde de dolari trebuie investiţi până în 2035 pentru a satisface nevoile energetice mondiale pe măsură ce cererea creşte, iar facilităţile de producţie şi procesare actuale trebuie înlocuite, a estimat Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) într-un raport publicat marţi, transmite AFP.
Economica.net - mar, 03 iun. 2014, 13:43
Sectorul energetic are nevoie de investiţii de 48.000 de miliarde de dolari până în 2035 - IEA

Potrivit IEA, necesarul de investiţii va trebui să crească de la 1.600 miliarde de dolari pe an în prezent la 2.000 de miliarde de dolari pe an până în 2035. De asemenea, cheltuieile anuale pentru eficienţa energetică vor trebui să crească de patru ori pentru a ajunge la 550 de miliarde de dolari.

‘Este vorba despre un efort global de investiţii de peste 48.000 de miliarde de dolari, dintre care aproximativ 40.000 de miliarde de dolari numai în aprovizionarea cu energie’ a explicat IEA.

Potrivit IEA, peste jumătate din investiţiile totale până în 2035, adică aproximativ 23.000 de miliarde de dolari, vor trebui să fie alocate pentru extracţia, rafinarea şi transportul de combustibili fosili, aproape 10.000 de miliarde de dolari în producţia de energie electrică şi alte 7.000 de miliarde de dolari în transmisie şi distribuţie. De asemenea, investiţiile necesare pentru energiile regenerabile în următorii 20 de ani se vor ridica la un total de 6.000 de miliarde de dolari, la care se vor adăuga 1.000 de miliarde de dolari pentru energie nucleară.

‘Factorii de decizie se confruntă cu alegeri dificile în condiţiile în care încearcă să realizeze progrese în domeniile securităţii energetice, competitivităţii şi obiectivelor de mediu’ a declarat economistul şef al IEA, Fatih Birol. ‘Aceste obiective nu vor fi atinse fără mobilizarea investitorilor şi capitalului privat însă, dacă guvernele schimbă regulile jocului într-o manieră impredictibilă, va fi foarte greu pentru investitori să acţioneze’, a adăugat Birol.

În cazul Europei, IEA estimează că regiunea are nevoie de investiţii de peste 2.000 de miliarde de dolari până în 2035 în sectorul producţiei de energie electrică, pentru a înlocui infrastructura învechită precum şi instalarea unor noi termocentrale cu o capacitate cumulată de 100 de gigawaţi. Cu toate acestea, IEA avertizează că preţurile la electricitate sunt în prezent cu 20% mai mici decât nivelul necesar pentru a determina realizarea de investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto continuând să reducă preţurile vehiculelor electrice (EV), pentru a......
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...