Băncile, asigurătorii, managerii de active şi alte firme financiare au renunţat probabil la 25.000 de angajaţi în ultimul trimestru al anului trecut şi ar putea elimina alte 18.000 de locuri de muncă în primele trei luni din 2013, conform unui studiu publicat luni de Confederaţie, în colaborare cu PricewaterhouseCoopers.
Locurile de muncă desfiinţate la nivel global de companiile financiare au depăşit 115.000 în 2012, în urma măsurilor de restrângere a costurilor legate de beneficiile acordate angajaţilor şi de retragere din afacerile cu risc ridicat.
Morgan Stanley, care desfăşoară la Londra operaţiuni cu instrumente financiare, intenţionează să elimine în următoarele săptămâni circa 1.600 de locuri de muncă la divizia de investment banking, a declarat în această lună o sursă apropiată situaţiei.
Citigroup a anunţat în decembrie să va renunţa la peste 11.000 de locuri de muncă şi se va retrage de pe unele pieţe emergente pentru a reduce costurile.
În urma noilor reglementări mai stricte privind nivelul capitalului, bănci precum UBS sunt nevoite să reducă activele ponderate în funcţie de risc la diviziile care fac tranzacţii cu instrumente financiare.
HSBC Holdings, cea mai mare bancă din Europa, a vândut active pentru a-şi îmbunătăţi profitabilitatea, iar Barclays a anunţat că ar putea să îşi restrângă operaţiunile care nu sunt suficient de profitabile, pentru a nu-i fi afectată reputaţia.
Restructurările de personal din industria financiară britanică vor aduce numărul de locuri de muncă desfiinţate de la sfârşitul anului 2008 la circa 132.000. În 2008, industria britanică de profil reunea aproximativ 1 milion de angajaţi, potrivit CBI.