Sectorul semiconductorilor se redresează
Redresarea este însă inegală. Potrivit Asociației Industriei de Semiconductori, în ultimul trimestru, vânzările de semiconductori au crescut în Europa cu aproape 7%, au scăzut în America cu 2%, iar în China au scăzut cu peste 9%, de la an la an.
Livrările de PC-uri au scăzut cu 7,6% de la an la an în al treilea trimestru din 2023, cu 68,2 milioane de PC-uri livrate, potrivit rezultatelor preliminare ale International Data Corporation, în condițiile în care cererea și economia globală rămân scăzute. Există însă semne de redresare, livrările de PC-uri înregistrând creșteri în fiecare dintre ultimele două trimestre ceea ce indică că piața a trecut de partea inferioară a depresiunii. Acest lucru are un impact asupra afacerilor producătorilor de microprocesoare Intel și AMD.
AMD și-a anunțat marți rezultatele financiare pentru al treilea trimestru al anului 2023, inregistrand venituri de 5,8 miliarde de dolari, în creștere cu 4% față de anul trecut și un profit diluat pe acțiune de 0,70 de dolari. Acest rezultat se datorează în parte creșterii vânzărilor de procesoare pentru PC din seria Ryzen 7000 ale companiei precum și „vânzărilor record de procesoare pentru servere”, a declarat într-un comunicat președintele și directorul general al AMD, Dr. Lisa Su. Nu toate segmentele de afaceri au avut aceeași performanță. Veniturile din segmentul Data Center au fost de 1,6 miliarde de dolari, staționare față de anul trecut, iar veniturile din segmentul clienți au fost de 1,5 miliarde de dolari, în creștere cu 42% față de anul trecut, determinate în principal de creșterea vânzărilor de procesoare mobile Ryzen. Veniturile din segmentul Gaming au fost de 1,5 miliarde de dolari, în scădere cu 8% de la an la an, în principal din cauza scăderii veniturilor din segmentul semi-custom, parțial compensate de creșterea vânzărilor de GPU-uri AMD Radeon. Veniturile din segmentul Embedded au fost de 1,2 miliarde de dolari, în scădere cu 5% de la an la an, în principal din cauza unei scăderi a veniturilor pe piața comunicațiilor.
AMD a oferit o perspectivă moderată pentru al patrulea trimestru, citând fragilitatea din anumite domenii, inclusiv a cipurilor utilizate în jocurile video. Însă compania a sugerat că piața PC-urilor se îmbunătățește și a prognozat venituri de peste 2 miliarde de dolari din cipurile sale avansate de inteligență artificială pentru anul viitor, ceea ce a stimulat o creștere de 6% a acțiunilor sale la începutul zilei de miercuri.
Cel mai mare rival al AMD, Intel, a înregistrat rezultate mai bune decât așteptările, cu venituri de 14,2 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, dar în scădere cu 8% față de anul trecut. Cifrele sunt în scădere de la an la an, vânzările din domeniul Client Computing reducându-se cu 3%, cele din Data Center și AI cu 10%, iar rețelele cu 32%. Dar Intel deschide noi facilități de producție în Europa pentru a crea un lanț de aprovizionare echilibrat din punct de vedere geografic, sigur și rezistent la presiunile geopolitice. Intel a deschis o nouă fabrică (Fab 34) în Leixlip, Irlanda, în timpul trimestrului anterior. Compania va deschide și o unitate de fabricare a waferelor în Magdeburg, Germania, și o unitate de asamblare și testare în Wrocław, Polonia.
Până în prezent, investitorii au avut încredere în sectorul tehnologic – de la începutul anului, acțiunile TSMC (cel mai mare producător de cipuri) au crescut cu 19%, AMD cu 69%, Intel cu 40% și Qualcomm, cu doar 3%. De asemenea, AMD este a 15-a și Intel este a 16-a cea mai deținută acțiune de către investitorii români pe platforma socială de investiții eToro.
Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro
Despre eToro Group
eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să își dezvolte cunoștințele și veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 33 de milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate urma strategiile celor care au avut cel mai mare succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține și vinde cu ușurință active, își pot monitoriza portofoliul în timp real și pot efectua tranzacții oricând doresc.
Atenționare privind exonerarea de răspundere
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.