Securitatea cibernetică în vremuri post-pandemice: cum va evolua piaţa şi la ce trebuie să fie atente companiile

24 01. 2021
kkk_35225400

Specialiştii spun că prima jumătate a anului va fi afectată de restricțiile aflate în curs de desfășurare ca răspuns la pandemie. Aprobările pentru diverse vaccinuri COVID-19 și începutul programelor de vaccinare în masă au stabilit un interval de timp pentru redeschiderea economiilor și o recuperare globală susținută de la jumătatea anului.

În acest context, valoarea generală a pieței securității cibernetice este de așteptat să ajungă la 60,2 miliarde de dolari în 2021, şi vor acoperi livrările de securitate a punctelor finale, securitatea rețelei, securitatea web și e-mail, securitatea datelor, analize ale vulnerabilității și securității și gestionarea identității de acces. Chiar și în cel mai rău scenariu al Canalys, perspectivele arată o creștere anuală de 6,6%. Aceasta presupune un impact economic mai profund și prelungit din lockdown-uri și ia în considerare apariția de noi variante ale virusului.

Până în prezent, bugetele de securitate cibernetică au fost rezistente în timpul pandemiei

Cheltuielile IMM-urilor au fost însă afectate, iar reducerile forței de muncă au afectat unele reînnoiri și acorduri multianuale, în special în sectoarele cele mai afectate, inclusiv în sectorul ospitalității, comerțului și transporturilor. Problemele legate de lanțul de aprovizionare au fost, de asemenea, un factor în asigurarea echipamentelor hardware la începutul anului 2020, dar de atunci s-au relaxat.

În ciuda creșterii continue a investițiilor în securitate cibernetică, numărul de breşe de securitate și înregistrări de date compromise, precum și atacurile de ransomware, au atins anul trecut un nivel record. Peste 12 miliarde de înregistrări, care conțin o serie de informații personale de identificare, ar fi fost compromise în 2020, în timp ce numărul atacurilor cunoscute de ransomware a crescut cu aproape 60%.

Factori de risc care atrag infractorii cibernetici

Configurațiile greșite ale bazelor de date bazate pe cloud și campaniile de phishing care vizează vulnerabilitățile lucrătorilor la distanță nesecurizați și slab instruiți au fost factori cheie pentru atacurile din 2020. Din păcate, în acest moment, sectoare precum sănătatea și educațiea se află sub o presiune extraordinară, spun analiştii. În aceste două domenii cheie s-au îndreptat mai multe atacuri și fraude online. Lucrul și învățarea la distanță în masă continuă și accelerarea proiectelor de transformare digitală vor menține această tendință în 2021.

„Cele mai mari amenințări sunt întotdeauna cele care nu sunt încă cunoscute. Descoperirea campaniei de amenințări persistente avansate SUNBURST la sfârșitul anului 2020, care rezultă din codul rău intenționat injectat pe platforma de management IT SolarWinds Orion și infiltrarea ulterioară în alte sisteme, evidențiază acest lucru”, a declarat Matthew Ball, analist șef Canalys.

Evoluţia pieţei de securitate cibernetică

Canalys estimează că securitatea web și a e-mailului va crește cu 12,5% în 2021, unul dintre segmentele cu cea mai mare creștere, deoarece tehnologiile converg spre securizarea conexiunilor persistente între utilizatori și serviciile cloud.

Analiza vulnerabilității și securității va crește cu 11%, şi se va extinde dincolo de datele de logare și monitorizare la informații de amenințare, analiza comportamentului și răspuns automat.

Creșterea securității punctelor finale va încetini până la 10,4% după un puternic an 2020. Va rămâne o parte vitală a pachetelor de securitate cibernetică, deoarece mulți lucrători de la birou rămân să lucreze de la distanță. Gestionarea accesului la identitate, o parte esențială a politicilor Zero Trust, care stă la baza accesului securizat la date și aplicații, va crește cu 10,4%. Securitatea rețelei va fi cel mai mare segment, în creștere cu 8,0%, determinată de reluarea proiectelor de upgrade întârziate. Securitatea datelor va crește cu 6,6%, concentrându-se pe protecție, backup și recuperare, precum și pe politici consistente în medii IT multi-cloud și hibrid.

Creșterea securității punctelor finale va încetini până la 10,4% după un puternic 2020. Va rămâne o parte vitală a pachetelor de securitate cibernetică, deoarece mulți angajaţi vor continua să lucreze de acasă.

Gestionarea accesului la identitate, o parte esențială a politicilor Zero Trust, care stă la baza accesului securizat la date și aplicații, va crește cu 10,4%.

Securitatea rețelei va fi cel mai mare segment, în creștere cu 8%, determinată de reluarea proiectelor de upgrade întârziate.

Securitatea datelor va crește cu 6,6%, concentrându-se pe protecție, backup și recuperare, precum și pe politici consistente în medii IT multi-cloud și hibrid.