Sediile Imprimeriilor Coresi vor fi relocate. O şesime dintre angajaţi vor fi disponibilizaţi
Acesta a menţionat că, în urma întrunirii Consiliului de Administraţie al CNI Coresi, luni, s-a decis relocarea unor sedii din ţară şi pe cel din Bucureşti, în cadrul unor măsuri de eficientizare a activităţii companiei.
„Sucursalele din ţară (Cluj, Craiova, Oradea şi sediul central din Bucureşti – Casa Presei Libere, n.r.) nu vor fi desfiinţate, ci relocate în spaţii care aparţin tot nouă (Imprimeriile Coresi, n.r.). Sediul din Bucureşti, de exemplu, va fi relocat pe rampa CFR, care este tot a noastră”, a declarat directorul interimar al CNI Coresi. Este vorba despre rampa de alimentare cu hârtie, care este dezafectată de 20 de ani şi care se află în incinta fostului Combinat Poligrafic din România, situat pe Strada Tipografilor din Capitală.
„Acesta este planul nostru, iar dacă nu, avem un plan de rezervă, care presupune o altă locaţie, tot din incinta Casei Presei”, a mai declarat pentru MEDIAFAX Ilie Bogdan Marius.
În ceea ce priveşte disponibilizarea angajaţilor, acesta a subliniat că procesul este deja demarat, însă nu toţi angajaţii sucursalelor menţionate îşi vor pierde locul de muncă, ci doar „câţiva dintre ei”. „Disponibilizările se vor face potrivit unei cote de 1 la 6, care s-a aplicat la toată compania”, a explicat directorul general Ilie Bogdan Marius. „În urma relocării şi după ce vom analiza cheltuielile, este posibil să facem din nou angajări”, a mai precizat acesta.
Potrivit directorului interimar al CNI Coresi, disponibilizările au fost făcute în contextul „comasării” unora dintre departamente. „Au fost desfiinţate posturi, unele departamente s-au unit sub aceeaşi căciulă”, a spus acesta.
Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale a Imprimeriilor Coresi a decis, în şedinţa de luni, renunţarea la sediile din Cluj, Craiova, Oradea şi la sediul central din Bucureşti – Casa Presei Libere.
Decizia l-a determinat pe deputatul PSD Mircia Giurgiu să intre în greva foamei, marţi dimineaţă, în faţa sediului Prefecturii Cluj. Deputatul a declarat că nu va mânca şi nu va bea nimic până când situaţia de la CNI Coresi nu va fi reanalizată. Giurgiu califică drept abuziv comportamentul directorului general interimar al CNI Coresi şi a spus că a adresat în acest sens o scrisoare premierului Victor Ponta.
„Niciun moment nu s-a interesat de aducerea de noi comenzi şi de dezvoltarea activităţii pentru bunul mers al companiei. Dimpotrivă, a dispus reducerea numărului de salariaţi de la sediul central şi de la sucursale şi a angajat 12 persoane cu un salariu de 5.600 lei fiecare”, a declarat deputatul PSD.
Alături de Mircia Giurgiu au fost prezenţi, marţi, în faţa Prefecturii Cluj, şi patru membri de sindicat de la Imprimeriile Ardealul Cluj-Napoca, având asupra lor pancarte cu inscripţiile „Greva foamei” şi „Păstrarea locurilor de muncă”.
CNI Coresi SA funcţionează în baza HG nr. 96/1999, fiind o societate comercială pe acţiuni aflată sub autoritatea Ministerului Culturii.
Activitatea companiei se desfăşoară exclusiv din venituri proprii, obţinute fie din activitatea de producţie, fie din închirierea spaţiilor libere şi/sau din credite bancare, fără subvenţii ori alte fonduri bugetare.
Domeniile de activitate ale CNI Coresi SA sunt constituite de activităţi de tipărire, fabricarea hârtiei şi cartonului ondulat şi a ambalajelor din hârtie şi carton, tipărirea ziarelor, servicii pregătitoare pentru pretipărire, legătorie şi servicii conexe, activităţi de editare a cărţilor şi ghidurilor.
Din Consiliul de Administraţie (CA) al CNI Coresi fac parte Dumitraşcu Gabriel – preşedinte CA, Kaitor Mihaela Ioana – membru, Abraham Zoltan Robert – membru, Petcu Cristian Vasile – membru şi Ilie Bogdan Marius – membru.
Compania are sediul central în Bucureşti şi are trei sucursale: Imprimeria de Vest Oradea, Imprimeria Ardealul Cluj şi Imprimeria Oltenia Craiova.