Şedinţă BCE: analiştii mizează pe menţinerea politicii monetare
Consiliul guvernatorilor BCE, compus din cei şase directori şi cei 19 guvernatori ai băncilor centrale naţionale din zona euro, vor avea joi reuniunea de politică monetară, urmată de o conferinţă de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi.
‘În pofida unei uşoare îmbunătăţiri a perspectivelor BCE va rămâne pe pilot automat în această săptămână’, estimează economistul ING, care nu aşteaptă nicio noutate la această reuniune.
‘BCE va menţine statu-quo însă conferinţa de presă a lui Draghi va fi una solicitantă având în vedere că ultimele evoluţii sugerează o revenire a inflaţiei’, anticipează Jesus Castillo, economist la Natixis. Potrivit acestuia, Mario Draghi va trebui să explice cât mai pedagogic posibil de ce Consiliul guvernatorilor nu va adopta nicio modificare pe termen scurt, în condiţiile în care criticile vizând politica monetară ultra relaxată a BCE se înmulţesc, în special în Germania.
În luna decembrie 2016, preţurile de consum în zona euro au crescut cu 1,1% în ritm anual, după un avans de 0,6% în noiembrie, şi ar urma să crească şi mai puternic în lunile următoare, estimează analiştii, ceea ce constituie o veste bună pentru BCE. Însă această creştere se datorează aproape în exclusivitate creşterii cursului petrolului şi de asemenea marchează diferenţe profunde în zona euro, în condiţiile în care în luna decembrie inflaţia a crescut cu 1,7% în Germania dar a crescut foarte puţin în Grecia sau Italia.
Această situaţie creează o problemă pentru BCE, care este presată pe de o parte să facă mai mult iar pe de alta să facă mai puţin. În special în Germania, dobânzile foarte mici provoacă critici din partea celor care fac economii şi care văd cum plasamentele lor le aduc din ce în ce mai puţin. În plus, recenta creştere a preţurilor îi face pe cei care au economii se se teamă şi mai mult de o evaporare a câştigurilor lor. Pe de altă parte, BCE vrea să evite situaţia în care o reducere prematură a ajutoarelor sale va gripa relansarea economică din zona euro, în special în condiţiile în care în acest an vor avea loc alegeri în Franţa, Olanda, Germania şi probabil Italia.