Şedinţă CGMB: Contractarea unui împrumut, modernizarea sistemului de iluminat şi a unor linii de tramvai – pe ordinea de zi
Mai exact,conform Agerpres, proiectele de hotărâre propun:
* Contractarea unui împrumut în valoare de până la 185 de milioane de lei. Din această sumă, până la 150 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru: reabilitarea sistemului de termoficare; reabilitarea sistemului rutier şi a liniilor de tramvai; modernizarea unor artere de penetraţie, străpungeri, supralărgiri şi pasaje rutiere şi pietonale; consolidarea, reabilitarea, extinderea şi restaurarea faţadei imobilului din bd. Regina Elisabeta nr. 29 – 31; penetraţie Prelungirea Ghencea – Domneşti şi supralărgire bulevardul Ghencea; modernizarea sistemului rutier şi a liniei de tramvai; străpungere bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu.
* Primăria Capitalei doreşte să implementeze un proiect pentru eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public pe 15 artere, în valoare totală de 24,9 milioane lei cu TVA. Durata estimată de execuţie a lucrărilor este de şase luni. Pentru iluminatul pietonal se vor folosi 2.101 aparate de iluminat tip LED de 30 W, care le vor înlocui pe cele de tip Timlux P 70W.
* Consolidarea sistemului de management anticorupţie. Măsura ar urma să fie finanţată prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, având o valoare totală de 301.898 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 254.374 lei.
* Încheierea unui protocol de colaborare între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Asociaţia SOS Satele Copiilor România, în vederea implementării proiectului „Asistenţă pentru Ucraina”. Durata proiectului este de o lună, iar bugetul alocat este de 250.000 de lei, dintre care 140.000 de lei – tichete sociale pentru alimente; 100.000 de lei – pachete cu produse de igienă, 10.000 de lei – servicii de curăţenie. Finanţarea va fi asigurată de către asociaţie, iar DGASMB va achiziţiona produsele şi serviciile prevăzute şi va asigura distribuirea acestora către refugiaţii proveniţi din Ucraina, care accesează serviciile instituţiei.
* Sala Teatrului Foarte Mic, dar şi imobilul din Schitu Măgureanu nr. 1 al Teatrului Bulandra vor trece în administrarea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic în perioada derulării lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării. Ambele imobile au fost expertizate tehnic şi au fost încadrate în clasa de risc seismic RsI.
* Dizolvarea şi lichidarea Companiei Municipale Protecţie Civilă şi Voluntariat Bucureşti SA. Societatea a acumulat în cei cinci ani de funcţionare o pierdere totală de 11.139.473 lei. Totodată, diferenţa dintre activele nete totale şi datoriile totale ale societăţii reprezintă mai puţin de jumătate din capitalul social subscris.
* Încheierea unui acord de parteneriat între Municipiul Bucureşti şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov pentru proiectul „Mobilitate 2.0 – Planificare strategică şi administraţie publică digitalizată”, în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020. Pentru proiect este prevăzută o finanţare totală de 3,7 milioane lei, din care cea mai mare sumă revine: actualizării modelului de transport al regiunii Bucureşti-Ilfov (două milioane de lei), actualizării portofoliului de proiecte prioritare al regiunii (un milion de lei) şi procesului de consultare publică privind actualizarea PMUD şi a portofoliului de proiecte prioritare (300.000 de lei).
* Modernizarea a cinci tronsoane de reţea de termoficare, totalizând nouă kilometri. Este vorba despre tronsoane din cadrul magistralelor de termoficare I Vest, I Sud, II Sud şi III Sud. Acestea au totalizat în perioada 2018 – 2021 un număr de 114 avarii şi au vechimi în exploatare cuprinse între 28 şi 58 de ani.
* Peste 11 kilometri de linie de tramvai urmează să fie modernizaţi. CGMB va dezbate trei proiecte de hotărâre care prevăd modernizarea a 11,7 kilometri linie de tramvai în valoare totală de peste 670 de milioane de lei. Mai exact, este vorba despre modernizarea liniilor de tramvai 24 şi 5, precum şi a liniilor de tramvai de pe bd. Chişinău, deservit de traseele 14, 36 şi 46.
* Conform proiectului de rectificare bugetară, veniturile bugetului local cresc cu 88 de milioane de lei, dintre care 66 de milioane reprezintă venituri din recuperarea cheltuielilor de judecată, imputaţii şi despăgubiri, iar 16 milioane sunt subvenţii de la bugetul de stat către bugetele locale pentru finanţarea aparaturii medicale şi echipamentelor de comunicaţii în sănătate. Se vor aloca 9 milioane de lei în plus pentru reabilitarea sistemului rutier şi a liniei de tramvai pe bd. Aerogării. Totodată, bugetul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială va fi suplimentat cu 3,1 milioane lei, iar al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale cu 19,2 milioane lei. Vor creşte şi banii destinaţi Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului (2,3 milioane lei).
* Primăria Capitalei va declanşa procedura de atribuire pentru 1.600 de autorizaţii de taxi rămase neatribuite, dintre care 50 vor fi alocate pentru autovehicule special adaptate transportului persoanelor cu dizabilităţi.
* Denumirea de Piaţa Şerban Ionescu va fi atribuită spaţiului public situat la intersecţia bulevardului Mircea Veroiu şi Drumul Nisipoasa, din Sectorul 1. Actorul Şerban Ionescu (n. 23 septembrie 1950, la Corabia – d. 21 noiembrie 2012, la Bucureşti) a jucat teatru la Târgu Jiu, apoi în Bucureşti la Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon şi la Teatrul Naţional.