Şedinţă CSAT despre raportul STS în cazul accidentului aviatic

Economica.net
02 02. 2014
marcel_opris_sef_sts_14628500_51339700

‘Ordinea de zi a şedinţei CSAT este următoarea: raportul privind gestionarea de către autorităţile administraţiei publice cu responsabilităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă, conform legislaţiei în vigoare, a evenimentului de aviaţie din data de 20 ianuarie 2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de prim-ministrul Guvernului României, raportul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale privind activităţile desfăşurate conform legilor, metodologiilor şi procedurilor interinstituţionale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale’, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Premierul Victor Ponta preciza duminica trecută că documentul privind convocarea CSAT se află deja la Secretariatul general al Consiliului.

”Documentul a fost şi trimis la secretariatul CSAT. Este semnat de membri CSAT care fac parte din Guvern, cu excepţia domnului Cazanciuc, nu era nevoie şi de semnătura lui. Au semnat miniştrii Chiţoiu, Gabriel Oprea, Corlăţean, Andrei Gerea şi cu mine, ministrul Apărării, Duşa. (…) Noi am cerut un singur lucru: în CSAT, pe ordinea de zi, să fie un raport al STS, care nu se află sub niciun fel sub autoritatea Guvernului, privind modul în care au acţionat în cazul accidentului (aviatic – n.r.) de luni şi, mai direct, un lucru pe care acum îl ştim cu siguranţă, faptul că identificarea locului telefonului de la care vorbeau supravieţuitorii s-a făcut în mod greşit. Informaţiile STS au trimis echipele ISU de salvatori la o distanţă destul de mare”, a afirmat premierul.

Miercurea trecută, premierul anunţa că va cere înscrierea pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a unui raport privind activitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

‘Voi solicita în mod oficial înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS în acest caz şi, evident, prin decizia CSAT, nu depinde de Guvern, înlocuirea şefului STS şi, mai departe, a persoanelor direct responsabile de nefuncţionarea corespunzătoare a sistemelor tehnice de identificare’, a afirmat Ponta, care a mai subliniat că în cazul a trei instituţii – Ministerul de Interne, ROMATSA şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – lucrurile au funcţionat ‘inacceptabil de încet’ în privinţa operaţiunilor desfăşurate ca urmare a accidentului aviatic din Apuseni.

Un avion de mici dimensiuni, de tip BN 2, s-a prăbuşit pe 20 ianuarie în zona Beliş, Pasul Ursoaia.

În aeronavă se aflau şapte persoane: pilotul Adrian Iovan, copilotul Răzvan Gabriel Petrescu, ofiţer-student Aurelia Ion şi medicii Sorin Ianceu, Valentin Calu, Radu Zamfir şi Pavel Constantin Pivniceru.

Echipa medicală era transportată la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion au decedat iar ceilalţi cinci au fost grav răniţi.