Şedinţă CSAT – miercuri, 26 ianuarie. Situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, pe ordinea de zi

21 01. 2022
csat_7658943576_86581700

Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, care va avea loc începând cu ora 13,00, sunt incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO şi măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei, scrie Agerpres.

Şeful statului s-a întâlnit, vineri, la Palatul Cotroceni, cu prim-ministrul Nicolae Ciucă pentru a discuta despre situaţia de securitate de pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Reuniunea dintre Blinken şi Lavrov asupra crizei ucrainene s-a încheiat

Întâlnirea dintre secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, desfăşurată vineri la Geneva şi care a avut ca scop calmarea tensiunilor asupra Ucrainei, s-a încheiat, transmite agenţia EFE.

Reuniunea a durat o oră şi jumătate şi cei doi miniştrii vor susţine conferinţe de presă la care vor oferi propria evaluare asupra rezultatelor. Potrivit dpa, reuniunea s-a încheiat mai devreme decât era programat, respectiv două ore.

Ministrul Lavrov a declarat în prima reacţie după discuţia cu Blinken că această întâlnire nu a fost sfârşitul dialogului dintre Washington şi Moscova, adăugând că speră la ”o reducere a emoţiei” după aceste tratative ”sincere” ruso-americane şi că Rusia aşteaptă să primească săptămâna viitoare în scris răspunsuri la propunerile sale privind arhitectura de securitate europeană transmise către SUA şi NATO.

Moscova cere în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în Europa de Est.

Washingtonul a atras atenţia că vor urma sancţiuni dure împotriva Moscovei în cazul unui atac al acesteia asupra Ucrainei, la graniţa căreia sunt masaţi peste 100.000 de soldaţi ruşi.

 

Preşedinţia Rusiei a reacţionat vineri la o iniţiativă a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) pentru recunoaşterea regiunilor separatiste din Ucraina ca state independente, arătând că este important să se evite paşii care ar putea intensifica tensiunile, informează Reuters.

Legislativul de la Moscova urmează să organizeze săptămâna viitoare consultări privind recunoaşterea republicilor proclamate Doneţk şi Lugansk din Donbas, a anunţat vineri preşedintele camerei inferioare.

Înaintea unor convorbiri diplomatice la vârf între Rusia şi SUA, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că trebuie evitată obţinerea de avantaje politice într-o situaţie atât de fragilă. El a arătat că preşedinţia nu se aşteaptă ca secretarul de stat american, Antony Blinken, să dea în aceeaşi zi un răspuns scris la cererile părţii ruse privind garanţiile de securitate cerute Occidentului.