UPDATE – Grindeanu ar putea adopta o OUG cu modificări importante în legislaţia penală. Iohannis vine la Palatul Victoria

Economica.net
18 01. 2017
grindeanu_675849302_93292400

UPDATE Iohannis: Premierul m-a asigurat că graţierea şi modificarea codurilor nu sunt pe ordinea de zi suplimentară

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern pe care o prezidează, că premierul Grindeanu l-a asigurat că graţierea şi modificarea codurilor penale nu se regăsesc pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei şi că nici nu vor fi ”băgate peste noapte” în nicio şedinţă, ci ”vor fi puse în transparenţă”.

Dezincriminarea unor fapte echivaleaza cu o amnistie mascata, deoarece masura opreste o numeroase anchete si procese in curs avand ca obiect faptele dezincriminate. O amnistie clasica nu va fi insa promovata prin OUG-ul de astăzi.

Judecătorii cer premierului să nu modifice legi în domeniul justiţiei fără dezbatere publică şi fără avizul CSM

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România solicită Guvernului Grindeanu să nu adopte nici o ordonanţă de urgenţă care vizează activitatea autorităţii judecătoreşti, cum ar fi modificarea Codurilor, fără că aceasta să fi fost pusă în dezbatere publică şi fără să fi fost transmisă spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii, scrie News.ro.

Într-un comunicat transmis miercuri, UNJR atrage atenţia asupra faptului că, în cursul întâlnirii avute în data de 10 ianuarie 2017 cu Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, acesta şi-a asumat revizuirea cadrului normativ deja existent prin consultări cu corpul magistraţilor, în vederea asigurării unei legislaţii clare, coerente şi previzibile.

„De asemenea, în ceea ce priveşte necesitatea punerii în acord a Codului Penal şi a Codului de Procedura Penală cu deciziile Curţii Constituţionale, Ministrul Justiţiei a cerut sprijinul asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, urmând ca acestea să contribuie cu propuneri într-un termen rezonabil. Adoptarea în secret a unei ordonanţe de urgenţă care să modifice Codurile contravine flagrant bunei credinţe şi deschiderii asumate de noul Ministru al Justiţiei la întâlnirea cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, creează confuzie şi pune magistraţii în situaţia de a aplica imediat dispoziţii legale imprevizibile”, consideră judecătorii.

Ei spun că magistraţii înţeleg necesitatea punerii în acord a legislaţiei actuale cu deciziile Curţii Constituţionale, însă subliniază că acest proces trebuie făcut în mod pe deplin transparent, cu respectarea normelor constituţionale şi legale de procedura legislativă, incluzând solicitarea avizului prealabil al Consiliului Superior al Magistraturii, conform prevederilor legale.

„UNJR atrage atenţia Guvernului Grindeanu că adoptarea în secret a unei ordonanţe de urgenţă ce priveşte activitatea autorităţii judecătoreşti ar constitui un derapaj constituţional extrem de grav. O asemenea practică ar ignora cu desăvârşire CSM, adică instituţia abilitată să analizeze, în condiţiile avizului consultativ, atât conţinutul actului normativ, cât şi consecinţele adoptării sale”, avertizează Uniunea Judecătorilor, cerâbd Guvernului Grindeanu să pună în dezbatere publică orice proiect de act normativ şi să solicite avizul Consiliului Superior al Magistraturii, atunci când actul normativ în cauză priveşte activitatea autorităţii judecătoreşti.

Hotnews a relatat, citând surse guvernamantale, că Executivul va adopta, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care aduce o serie de modificari importante în legislaţia penală, dar nu este clară întinderea lor. Potrivit HotNews.ro , ar urma să fie graţiate o serie de pedepse şi, pe lângă graţiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislaţia în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, conflictul de interese şi instituţia denunţătorului.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, marţi, că decizia unei legi a graţierii trebuie să aparţină Guvernului şi că, în opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea da, cu „eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei”. Iordache a mai spus că nu trebuie negat faptul că gradul de ocupare în penitenciare este foarte mare, respectiv de 150 la sută, arătând că sunt 19.000 de locuri în penitenciare şi 27.000 de deţinuţi.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Kovesi, a declarat, martţi seară, că în cazul în care Guvernul ar adopta o ordonanţă de urgenţă vizând amnistia şi graţierea, care ar dezincrimina abuzul în serviciu, infracţiune care face obiectul a circa 30 la sută din dosarele DNA, inculpaţii ar rămâne cu banii în buzunar. Kovesi a reamintit că că ministrul Justiţiei a promis că nu va promova un astfel de act normativ fără a consulta Consiliul Superior al Magistraturii.

„O ordonanţă de urgenţă care vizează amnistia, graţierea unor fapte, dezincriminarea unor fapte, trebuie să aibă un aviz şi din partea CSM. Majoritatea membrilor care au candidat în CSM şi-au exprimat intenţia, în proiectul lor, de a avea un rol activ în ceea ce priveşte modificarea legilor care afectează justiţia şi cu care justiţia lucrează. Deci mă aştept ca ministrul Justiţiei, înainte de a promova un astfel de act să îl dea spre consultare. Este foarte ciudat să avem pe ordinea de zi, dacă această informaţie este adevărată, un proiect care nu a fost dezbătut în interiorul sistemului şi care poate afecta grav sistemul judiciar”, a spus Laura Kovesi.

, scrie 

Preşedintele Klaus Iohannis merge miercuri la Palatul Victoria, au precizat surse oficiale pentru AGERPRES.