Ofiţerul de la IGI este acuzat că a sprijinit o grupare formată din cetăţeni români şi israelieni, care răpeau oameni de afaceri de origine israeliană şi îi obligau, folosind arme de foc, să le remită mari sume de bani, arată DIICOT.
Potrivit sursei citate, în aprilie 2014, au fost trimişi în judecată Simhon Efraim Atzmon, Kastro Charli, Erlith Nehemia, Malka Zosef Shmuel, Mihai Mila (un apropiat al lui Gigi Becali) şi Zadok Beg.
Aceştia erau acuzaţi că, în noaptea de 3 iunie 2013, prin ameninţare cu o armă de foc, l-au răpit pe Mikael Harfi (administrator al mall-ului Grand Arena), pe care l-au obligat ca, în schimbul eliberării, să le plătească o mare sumă de bani.
Dosarul a fost disjuns atunci cu privire la mai multe fapte şi persoane în vederea continuării cercetărilor pentru complicitate la comiterea infracţiunii de şantaj, avându-se în vedere inclusiv evenimentele care s-au derulat în sediul Inspectoratului General pentru Imigrări (fost ORI) în jurul datei de 4 aprilie 2013.
Procurorii DIICOT susţin că, începând cu luna aprilie 2013, Narcis Ion Dumitru a aderat şi a sprijinit grupul infracţional format de Simhon Efraim Atzmon şi Kastro Charli.
Astfel, Narcis Ion Dumitru, în calitate de şef al Serviciului Depistări şi Combaterea Şederii şi Muncii Ilegale a Străinilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcţia pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri anterioare cu Simhon Efraim Atzmon şi Kastro Charli, a înlesnit acestora obţinerea, prin constrângere, de la un cetăţean israelian, a unui folos patrimonial injust, respectiv suma de 135.000 de euro dobândită de cei din urmă prin ameninţarea constantă a victimei cu formularea unor plângeri penale nereale.
Pentru atingerea acestui scop, Narcis Ion Dumitru a procedat la citarea nelegală a persoanei vătămate şi apoi a participat la punerea în practică a ‘scenariului’ derulat în sediul Inspectoratului General pentru Imigrări, procedând la încătuşarea lui Simhon Efraim Atzmon în afara cadrului legal şi a oricărei competenţe de a desfăşura activităţi de cercetare penală.
‘S-a reţinut că inculpatul s-a implicat direct în pretinsa ‘negociere’ derulată de către persoana vătămată cu un martor din prezenta cauză, contribuind astfel esenţial la menţinerea victimei într-o stare de acută presiune psihică, sub imperiul căreia aceasta a fost determinată la semnarea unui contract fictiv de împrumut şi la plata, în temeiul acestuia, a sumei de 135.000 de euro, respectiv 15.000 de euro în numerar şi contravaloarea sumei de 120.000 de euro prin virament bancar’, mai spun procurorii DIICOT.
Comisarul Narcis Ion Dumitru va fi prezentat miercuri Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Direcţia Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi Judeţul Ilfov (DAMBJI).