Șefa BCE, Christine Lagarde: Vrem să aducem inflaţia la 2%
„Vrem să aducem inflaţia la 2% şi vom reuşi să facem acest lucru”, a subliniat Christine Lagarde, adăugând că o spirală inflaţionistă „trebuie evitată cu orice preţ”.
Luna trecută gardienii euro au majorat costurile cu împrumuturile pentru a 10-a oară la rând, ducând dobânda la depozite la nivelul record de 4%, cel mai ridicat nivel înregistrat de la înfiinţarea BCE. Majoritatea decidenţilor BCE au sugerat că o menţinere a dobânzilor la acest nivel, pentru o anumită perioadă, ar trebui să fie suficientă pentru a readuce inflaţia la ţinta de 2%, chiar dacă unii membri ai consiliului guvernatorilor, care sunt favorabili unor politici monetare mai restrictive, au indicat că ar putea fi nevoie de noi majorări.
„Dobânda de referinţă a BCE a ajuns la un nivel care, dacă va fi menţinut pentru o perioadă de timp suficientă de lungă, va contribui în mod decisiv la readucerea inflaţiei înapoi la ţinta noastră în cel mai scurt timp posibil”, a apreciat Christine Lagarde, repetând practic cel mai recent punct de vedere oficial al BCE privind politica monetară.
Campania agresivă de majorare a dobânzilor adoptată de BCE începe să se resimtă însă asupra economiei din zona euro, care a înregistrat o creştere foarte mică în acest an, însă Lagarde a precizat că obiectivul ei nu este crearea unei recesiuni. Preşedinta BCE a adăugat că „nu este pesimistă” cu privire la perspectivele de creştere pe termen scurt, chiar dacă a recunoscut că situaţia Germaniei este un factor care afectează perspectivele pentru Europa.
Inflaţia este persistentă, dar încetineşte, şi în acelaşi timp creşterea economică este una modestă, a apreciat Lagarde. „Acesta este motivul pentru care FMI şi-a revizuit în jos estimările pentru întreaga lume, cu excepţia SUA”, a spus preşedinta BCE.
Fondul Monetar Internaţional urmează să publice marţi noile sale previziuni privind evoluţia economiei mondiale, cu prilejul reuniunii anuale care anul acesta va avea loc la Marrakech (Maroc).