Șefa CNAIR către constructorul lotului 1 al Autostrăzii Sibiu – Pitești: Dacă ați făcut 8% într-o lună, în zece luni faceți 80%? VIDEO

Mariana Ioniță, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a mers vineri pe șantierul lotului 1 al Autostrazii Sibiu - Pitești, unde l-a întrebat pe reprezentantul constructorului dacă este posibil să finalizeze 80% din lucrări în 10 luni. În prima lună de la deschiderea oficială a șantierului, constructorul austriac Porr ar fi executat deja 8% din lucrări.
Anemona Andone - vin, 15 mai 2020, 11:36
Șefa CNAIR către constructorul lotului 1 al Autostrăzii Sibiu - Pitești: Dacă ați făcut 8% într-o lună, în zece luni faceți 80%? VIDEO

„Aveți ceva probleme cu noi?”, l-a întrebat șefa CNAIR pe Laurențiu Verginaș, reprezentantul Porr Construct, care execută lucrări pe lotul 1 al secțiunii Sibiu – Boița din Autostrada Sibiu – Pitești.

Acesta i-a răspuns că există probleme, care nu sunt însă extraordinar de stringente. „Daca nu se vor rezolva într-un timp util, în maximum o lună – o lună și jumătate, există posibilitatea să ne blocăm. Prima problemă este legată de derulare. A doua problemă este legată de scoaterea din circuitul forestier a patru hectare de pădure și ar mai fi încă o problemă de ordin contractual, respectiv acordarea unui avans mărit conform unei Ordonanțe de Urgență care a fost dată de Guvernul actual pentru a impulsiona economia”, a spus reprezentantul Porr Construct. 

În privința problemei scoaterii din fondul forestier, reprezentantul constructorului a menționat că prima etapă ar fi finalizarea intabulării și a estimat că în două săptămâni va putea depune documentația.

Legat de avansul mărit, Mariana Ioniță a menționat că actul adițional este în analiză iar săptămâna viitoare urmează o întâlnire la București, unde va fi rezolvată și această problemă.

„Eu îmi făceam un calcul: dacă într-o lună au făcut 8%, în 10 luni fac 80%?”, a întrebat șefa CNAIR, la care reprezentantul Porr Construct a răspuns că „e un calcul bun”.

La finalul întâlnirii, Mariana Ioniță și-a exprimat convingerea că firma constructoare poate termina lucrarea înainte de termenul contractual.

Pe 30 martie 2020, ministrul Transporturilor Lucian Bode a anunțat că a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru lotul 1 al secțiunii 1, Sibiu – Boița din cadrul autostrăzii Sibiu – Pitești.

Contractul de proiectare și execuție pentru acest lot (13,17 km), în valoare de 612,65 milioane de lei fără TVA, a fost semnat în data de 14 aprilie 2019, între CNAIR și Compania Porr Construct SRL. Potrivit prevederilor contractului a fost stabilită o perioadă de 12 luni pentru proiectare, 36 de luni perioada de execuție a lucrărilor și 120 de luni perioada de garanție.

Constructorul austriac Porr a intrat pe teren încă din toamna anului trecut, când a început lucrările premergătoare precum cele la drumul tehnologic. În această primăvară a primit și autorizația de construire, pentru a demara oficial lucrările la prima secțiune a celui mai important proiect rutier al României.

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122,11 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est.

Te-ar mai putea interesa și
H&M mizează pe preţuri mici și pe o gamă variată pentru a impulsiona vânzările de la sfârșitul anului
H&M mizează pe preţuri mici și pe o gamă variată pentru a impulsiona vânzările de la sfârșitul anului
Retailerul suedez de fashion H&M mizează pe preţurile scăzute şi o gamă mai largă de haine la modă pentru a impulsiona vânzările în rândul consumatorilor reticenţi, în perioada crucială......
Un service auto din Otopeni, care nu avea autorizație de funcționare, a fost amendat de ANPC cu 19.000 de lei și i-a fost oprită activitatea
Un service auto din Otopeni, care nu avea autorizație de funcționare, a fost amendat de ANPC cu 19.000 de lei și i-a fost ...
Comisarii pentru Protecţia Consumatorilor din judeţul Ilfov au amendat cu 19.000 de lei un service auto din Otopeni pentru ...
Furie printre fermierii francezi după ce gigantul Lactalis a anunțat că va colecta mai puțin lapte
Furie printre fermierii francezi după ce gigantul Lactalis a anunțat că va colecta mai puțin lapte
Anunţul celui mai mare producător mondial de lapte, grupul Lactalis, privind o reducere progresivă, cu aproape 9%, a volumelor ...
Câciu anunță investiții de 2,7 miliarde de euro în infrastructura spitalicească
Câciu anunță investiții de 2,7 miliarde de euro în infrastructura spitalicească
Ghidul solicitantului pentru Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti, aprobat prin ...