Şefa diplomaţiei europene cere Chişinăului să depună eforturi pentru depăşirea crizei
Într-o declaraţie în finalul reuniunii miniştrilor de externe ai UE, Mogherini a recunoscut că în ceea ce priveşte situaţia din Republica Moldova sunt motive de ‘îngrijorare’, potrivit postului de radio Europa Liberă.
Bruxellesul este pregătit întotdeauna să ajute Chişinăul, dar soluţia ieşirii din criză se află în mâinile politicienilor moldoveni, a subliniat şefa diplomaţiei europene, exprimându-şi speranţa în găsirea cât mai rapid a unei rezolvări la criza care se prelungeşte.
‘Scopul nostru este să ajutăm Republica Moldova, aşa cum am făcut-o deja prin liberalizarea vizelor, care a fost o mare realizare pentru locuitorii republicii’, a afirmat Mogherini, adăugând că Republica Moldova trebuie acum ‘să găsească stabilitate în interesul propriei prosperităţi’.
Republica Moldova se confruntă cu o gravă criză politică după ce guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie printr-o moţiune de cenzură de către opoziţia de stânga prorusă, cu sprijinul Partidului Democrat, componentă a coaliţiei de guvernare. Căderea guvernului a condus la destrămarea alianţei majoritare din parlament. Partidul Liberal Democrat (PLDM), simţindu-se trădat de ‘aliaţii’ democraţi, a trecut în opoziţie şi nu a mai dorit să negocieze participarea la o nouă coaliţie de guvernământ. Între timp, criza s-a adâncit, PLDM s-a răzgândit şi a revenit la masa negocierilor cu PD şi Partidul Liberal şi Grupul fostului premier Iurie Leancă, dar avansează condiţii ce nu sunt acceptate de ceilalţi participanţi la discuţii.