Şefa diplomaţiei europene exclude „negocieri” cu privire la sancţiunile impuse Rusiei
Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi alte state au impus sancţiuni Rusiei ca reacţie la anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea. Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi-au dat vineri acordul pentru prelungirea cu încă şase luni a sancţiunilor economice impuse Rusiei anul trecut.
‘Există un interes european pentru a lucra cu Rusia pe probleme care sunt o prioritate pentru noi. Însă acest lucru nu va fi niciodată o monedă de schimb împotriva sancţiunilor impuse pentru situaţia din Ucraina’, a declarat Mogherini pentru publicaţia italiană.
Sancţiunile nu vor fi valabile ‘pentru totdeauna’, a adăugat ea, ci până la ‘punerea completă în aplicare’ a acordului de încetare a focului de la Minsk, de care suntem încă departe, în condiţiile în care ‘Moscova şi separatiştii din Donbass nu şi-au îndeplinit toate angajamentele, la fel cum unele aspecte nu au fost încă pe deplin respectate de partea ucraineană’, a subliniat şefa diplomaţiei europene.
Vorbind de la New York, după adoptarea vineri de către Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluţii privind negocierile de pace în Siria, Mogherini a afirmat că membrii comunităţii internaţionale sunt încă divizaţi dacă preşedintele Bashar al-Assad ar trebui să continue să conducă ţara.
‘Diferenţe de opinie rămân. Însă suntem toţi de acord că va exista o tranziţie şi că sirienii, toţi sirienii, trebuie să fie cei care vor decide’, a mai spus Federica Mogherini.