A te afla printre apropiații lui Vladimir Putin este „o activitate riscantă”, a declarat Catherine Colonna pentru agenţia de presă franceză AFP, refuzând să facă alte comentarii.
O anchetă era în curs joi în Rusia asupra accidentului de avion ce a provocat după toate probabilităţile moartea lui Evgheni Prigojin, care a devenit un inamic al Kremlinului după rebeliunea de la sfârşitul lui iunie, ceea ce alimentează speculaţiile despre un eventual asasinat.
La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe a declarat pentru AFP că nu este în măsură să se pronunţe asupra condiţiilor prăbuşirii avionului, care nu sunt deloc clare.
„Este prea devreme pentru a măsura consecinţele presupusei dispariţii a lui Prigojin”, a adăugat ministerul francez. „Dacă această dispariţie va fi dovedită, aceasta va fi un element major”, a subliniat ministerul.
„Wagner este o întreprindere criminală, care execută ordinele murdare ale lui Putin în Ucraina şi în mai multe ţări din Africa, (este) o miliţie care trăieşte din furturi, jafuri şi omucideri. Semnătura lui Prigojin înseamnă sânge şi crimă”, a mai afirmat Ministerul de Externe francez.
În același timp, la sediul din Sankt Petersburg al companiei Wagner, mai mulţi localnici îi aduceau joi un ultim omagiu lui Evgheni Prigojin.
„Un tată” sau „un frate” au fost cuvinte folosite de unii admiratori ai lui Prigojin, deşi preşedintele Vladimir Putin l-a numit trădător după rebeliunea armată şi marşul către Moscova din 23-24 iunie. Ei depuneau garoafe roşii, trandafiri sau ecusoane cu emblema cu cap de mort folosită de Wagner.
La Sankt Petersburg, joi, nu se vorbea despre rebeliune, despre dizgraţia lui Putin sau despre cauzele posibile ale prăbuşirii avionului în care se afla, se pare, Prigojin, alături de mai mulţi colaboratori apropiaţi cum ar fi Dmitri Utkin. Cei care au discutat cu reporterii s-au referit la dragostea aproape filială pentru comandantul trecut prin închisorile sovietice, îmbogăţit ulterior şi devenit un slujitor al Kremlinului pe câmpul de luptă şi în campaniile de dezinformare online.
Unul din aceştia, omul de afaceri Pavel Zaharov, în vârstă de 36 de ani, l-a comparat pe şeful Wagner cu fostul preşedinte francez Charles De Gaulle, lider al Rezistenţei antinaziste din al doilea război mondial. „E oribil. În Franţa, când a murit Charles De Gaulle, se spunea că Franţa este orfană. Pentru mine, de azi-noapte, Rusia este orfană”, a spus el.
Orfan se consideră şi Igor, inginer, 42 de ani, care poartă o caschetă cu cap de mort. „E ca şi cum ţi-ai pierde tatăl. Era totul pentru noi, tot timpul aşteptam ce va mai spune unchiul Jenia” (diminutiv de la Evgheni – n. red.).
Natalia, 31 de ani, venită cu bicicleta să depună un buchet de flori, şi-a exprimat sentimentul de pierdere a cuiva apropiat. „Pentru noi era un prieteni, un frate. Cred că pentru toţi soldaţii este un moment foarte important”, a apreciat ea, fără a dori să spună ce crede despre cauza prăbuşirii avionului lui Prigojin.
Şi-a mărturisit în schimb teama că moartea acestuia ar putea destabiliza Rusia şi provoca nemulţumiri: „Sper că pentru societatea noastră nu se va transforma asta într-o pânză roşie fluturată în faţa unui taur”.