‘Din păcate, piaţa de energie din România are nefuncţionalităţi majore. Poate ce s-a întâmplat în ianuarie este o dovadă. Chiar dacă nu eşti un foarte mare specialist, este destul de evident că, în momentul în care jumătate din tranzacţiile acestei ţări se fac pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) nu ai cum să ai stabilitate, predictibilitate, şi această volatilitate nu poate decât să aibă efecte surprinzătoare’, a spus Lulache.
Potrivit acesteia, este posibil să apară din nou astfel de situaţii, dacă nu sunt îndepărtate cauzele.
‘Putem să analizăm şi sper că aceste analize să continue, dar întreaga legislaţie din domeniul energiei trebuie revizuită. Într-o astfel de piaţă cred că vom mai avea astfel de haideţi să le spunem paradoxuri. În ianuarie am avut o hidraulicitate mai scăzută, dar nu foarte scăzută, am avut nişte temperaturi mai scăzute decât în alţi ani, dar nu foarte scăzute, am avut nişte momente de viscol, dar nu mai multe sau mai ample decât în alţi ani şi totuşi am avut aceste fenomene. Putem spune că am avut de-a face cu un paradox şi mergem mai departe sau continuăm analiza’, a mai spus Lulache.
Oficialul producătorului de energie a mai spus că Nuclearelectrica nu a beneficiat foarte mult de preţurile mari de pe bursă, în condiţiile în care, fiind un producător în bandă, energia produsă la Cernavodă merge cu preponderenţă în contracte pe termen lung.
‘Nu pot să spun că a beneficiat neapărat. Noi suntem un producător în bandă. Atâta timp cât producţia noastră este constantă aproape la MW de la un an la altul, şi profilul nostru de vânzător este preponderent pentru produse în bandă. Suntem preponderent jucători pe piaţa forward, iar cantităţile pe care le vindem pe PZU încercăm să fie destul de mici’, a arătat Lulache.
Preţurile pe piaţa spot, PZU, a bursei de energie OPCOM au crescut treptat în luna ianuarie, ajungând la peste 650 de lei pe MWh în ultimele zile ale lunii, nivel dublu faţă de preţul înregistrat în primele zile ale anului.