Șefii autorităților de reglementare din domeniul energiei din România și Republica Moldova au semnat Planul de acțiuni pentru 2024

07 11. 2023
ANRE

În data de 7 noiembrie 2023, preşedintele Autorităţii, George-Sergiu Niculescu, alături de Mircea Man şi Gabriel Andronache, vicepreşedinţii ANRE, a primit vizita delegaţiei Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova condusă de directorul general, Veaceslav Untila, şi formată din Eugen Carpov şi Alexei Taran, directori la ANRE Moldova.

„În cadrul convorbirilor a fost abordată necesitatea intensificării cooperării bilaterale şi implementarea standardelor europene în domeniile de responsabilitate, precum şi identificarea soluţiilor pentru provocările curente cu care se confruntă Republica Moldova, generate de războiul din Ucraina şi instabilitatea regională. Având în vedere lecţiile învăţate în perioada 2021-2022, Republica Moldova şi-a stabilit un obiectiv strategic îndrăzneţ în domeniul energiei şi anume cel de asigurare a rezilienţei şi independenţei energetice”, informează ANRE într-un comunicat transmis c[tre Agerpres.

Astfel, partenerii moldoveni au dezvoltat pe de o parte mecanismele prin care să-şi reducă dependenţa de gaze naturale din Federaţia Rusă, 2023 fiind primul an în care nu vor mai importa gaz rusesc.

Totodată, cele două delegaţii au exprimat apreciere pentru organizarea, în perioada 7-8 decembrie 2023, la Chişinău, de către Asociaţia Naţională a Comisarilor de Utilităţi de Reglementare (NARUC) din Statele Unite, cu sprijinul USAID şi în parteneriat cu ANRE, a unei sesiuni de instruire pe tema beneficiilor integrării pieţei regionale de energie electrică în beneficiul ANRE Moldova şi Comisiei Naţionale de Reglementare a Energiei şi Utilităţilor (NEURC) din Ucraina.

Tot în cadrul întâlnirii, George Niculescu şi Veaceslav Untila au semnat Planul de acţiuni pentru anul 2024 dintre cele două instituţii în conformitate cu Programul de Cooperare şi Asistenţă, încheiat la 26 septembrie 2019.

Sursa foto: Facebook.com/anreromania