Şefii de la UniCredit au discutat cu o serie de oficiali germani înainte de a prelua o participaţie la Commerzbank
Existenţa acestor întâlniri, dezvăluite în răspunsul trimis de Guvernul de la Berlin la solicitarea parlamentarului Matthias Hauer, sunt cele mai detaliate dovezi ale contactelor între Germania şi UniCredit înainte ca banca italiană să cumpere un pachet mare de acţiuni la Commerzbank. După ce UniCredit a preluat 21% din acţiunile Commerzbank, Guvernul de la Berlin s-a declarat surprins de decizia UniCredit, scrie Agerpres.
Potrivit documentelor consultate de Reuters, Florian Toncar, secretar de stat responsabil de vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de statul german la Commerzbank, a avut o întâlnire cu Marion Hoellinger, directorul diviziei din Germania a UniCredit, la data de 4 septembrie, la care a fost discutat şi subiectul diminuării participaţiei statului la Commerzbank, şi alta în data de 10 septembrie.
La rândul său, preşedintele UniCredit, Pier Carlo Padoan, s-a întâlnit cu Joerg Kukies, un oficial de la vârful cancelariei de la Berlin, pe marginea unei conferinţe care a avut loc la Paris în data de 16 mai, potrivit răspunsului trimis de Guvernul de la Berlin la solicitarea parlamentarului Matthias Hauer, în care sunt dezvăluite alte două întâlniri cu oficiali din cadrul cancelariei în zilele de 30 mai şi 7 iunie.
Chiar dacă documentul aruncă o lumină asupra diverselor întâlniri, oferă puţine detalii cu privire la conţinutul discuţiilor dintre cele două părţi.
Matthias Hauer, un parlamentar creştin democrat, susţine că răspunsul Guvernului arată că au existat „discuţii animate” între Guvernul german şi banca italiană, şi în acest context a cerut noi investigaţii asupra modului în care Guvernul de la Berlin şi-a vândut participaţia la Commerzbank către UniCredit, în locul mai multor investitori.
„Guvernul german susţine că nu a avut nimic de face cu haosul de la Commerzbank. Însă el l-a provocat”, a spus Matthias Hauer.
Cu o participaţie de 21%, bancă italiană UniCredit este în prezent cel mai mare acţionar de la Commerzbank, urmat de statul german (cu o participaţie de 12%) şi fondul american de investiţii BlackRock Inc (care deţine aproximativ 7,2% din acţiuni).