Şefii diplomaţiei celor două Corei s-au întâlnit la Manila
În cursul unei scurte întrevederi, ministrul sud-coreean Kang Kyung-Wha a cerut Phenianului să-i accepte oferta de dialog pentru a relaxa tensiunile în peninsulă şi a facilita o nouă reuniune a familiilor despărţite prin războiul Coreii (1950-1953), potrivit unui responsabil sud-coreean din Ministerul Afacerilor Externe, citat de Yonhap.
Dar – potrivit Yonhap – omologul său nord-coreean Ri Hong-Yo a replicat că propunerile Seulului nu sunt sincere. ‘Ţinând seama de situaţia actuală în care Sudul colaborează cu SUA pentru a accentua presiunile asupra Nordului, astfel de propuneri sunt lipsite de sinceritate’, a declarat el.
Ameninţarea crescândă pe care o reprezintă ambiţiile nucleare ale Phenianului domină discuţiile de la Manila, unde sunt prezenţi miniştrii afacerilor externe ai principalelor puteri implicate în criză, în cadrul forumului Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiatic (ASEAN) ale cărui lucrări se desfăşoară luni.
Washingtonul şi Beijingul şi-au sporit presiunile asupra Phenianului, în timp ce ONU tocmai şi-a înăsprit sensibil sancţiunile împotriva Coreii de Nord după ultimele sale două teste cu rachete balistice intercontinentale care pun o parte din continentul american în raza sa de acţiune.
Coreea de Nord, o amenințare „crescândă”, consideră președinții SUA și Coreii de Sud
Președintele american Donald Trump și omologul său sud-coreean Moon Jae-In au estimat – duminică – că Phenianul constituie o amenințare „crescândă”, în timp ce ONU tocmai și-a înăsprit sancțiunile împotriva Coreii de Nord pentru ca aceasta să renunțe la ambițiile sale nucleare, relatează AFP și DPA.
„Coreea de Nord—afirmă cei doi lideri — reprezintă o amenințare directă, serioasă și crescândă pentru SUA, Coreea de Sud, Japonia, precum și pentru cea mai mare parte a țărilor lumii”, potrivit unui comunicat al Casei Albe, publicat în urma unei convorbiri telefonice între cei doi președinți.
Donald Trump și Moon Jae-In au promis de asemenea să aplice „orice rezoluție pertinentă” împotriva Coreii de Nord și au invitat comunitatea internațională să facă la fel.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă în unanimitate o rezoluție care întărește sensibil sancțiunile deja impuse Coreii de Nord. Dacă această rezoluție este respectată, ea ar urma să priveze Phenianul de venituri anuale aproximate la un miliard de dolari.
Propusă de SUA, Rezoluția 2371 urmărește să interzică venituri provenite din exporturi nord-coreene, în special în domeniile cărbunelului, fierului și pescuitului.
Această nouă rezoluție are scopul de a obliga Phenianul să recurgă la negocieri după primul său test cu o rachetă intercontinentală în 4 iulie, de Ziua națională a SUA. Coreea de Nord a procedat la 28 iulie la un test cu o a doua rachetă similară.
China este principalul partener comercial al Coreii de Nord și atitudinea sa va fi primordială în aplicarea acestor noi sancțiuni.