Oficialii NATO se reunesc la Bruxelles pentru a discuta consolidarea prezenţei în Europa de Est
În timpul reuniunii, cei 28 de miniştri, între care şi secretarul de stat american John Kerry, urmează să-şi dea acordul în legătură cu suspendarea unor iniţiative comune NATO-Rusia, decizie luată pe 5 martie în urma intervenţiei militare ruse în Crimeea.
‘Cel mai important lucru este să dăm asigurări celor mai preocupate ţări NATO’ de această criză, anume Polonia şi statele baltice, a declarat luni ambasadorul american la NATO, Douglas Lute.
Ei ar putea discuta şi despre posibilitatea stabilirii de baze permanente ale NATO în ţările baltice, un subiect foarte sensibil pentru Rusia. Ca parte a stabilirii relaţiilor NATO-Rusia, Alianţa Nord-Atlantică s-a angajat la sfârşitul anilor ’90 să nu disloce trupe în mod permanent în ţările din Europa de Est, în apropiere de frontiera cu Rusia.
Însă ‘este clar că Moscova nu-şi respectă obligaţiile care îi revin în cadrul parteneriatului dintre NATO şi Rusia şi de aceea noi ne putem reconsidera propriile noastre obligaţii’, a explicat luni un important oficial NATO.
De la începutul crizei în Crimeea, NATO a trimis avioane radar AWACS în spaţiul aerian al Poloniei şi României, în timp ce Statele Unite au trimis avioane de luptă F-15 şi F-16 în Lituania şi Polonia. Mai multe ţări, printre care Franţa, Marea Britanie şi Germania, sunt de asemenea gata să mobilizeze avioane de luptă în cadrul misiunilor NATO din statele baltice.
O altă prioritate a NATO este de a sprijini Kievul, în special la modernizarea armatei sale, unde Alianţa intenţionează să aibă doar un ‘rol operaţional’.
NATO a suspendat până în prezent prima misiune comună cu Rusia de escortare a unei nave americane pentru transportul armelor chimice siriene ce trebuie distruse. Programele de cooperare cu Moscova sunt de asemenea afectate, însă NATO a dorit să ‘lase deschisă calea dialogului’ prin menţinerea de relaţii diplomatice, a afirmat un alt responsabil al Alianţei.