Şefii diplomaţiilor din România şi Bulgaria au semnat Protocolul de cooperare între ministerele de externe

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut vineri o întrevedere cu omologul bulgar, Kristian Vigenin, cu ocazia celei de-a doua şedinţe comune a Guvernelor României şi Bulgariei, desfăşurată la Ruse.
Economica.net - vin, 07 mart. 2014, 18:11
Şefii diplomaţiilor din România şi Bulgaria au semnat Protocolul de cooperare între ministerele de externe

Potrivit unui comunicat MAE şefii celor diplomaţii au semnat Protocolul de cooperare între cele două ministere de externe – român şi bulgar.

Ministrul Titus Corlăţean a exprimat interesul pentru intensificarea schimburilor economice dintre cele două ţări în condiţiile în care România este al treilea partener economic al Bulgariei.

‘Cei doi miniştri ai afacerilor externe au discutat despre importanţa păstrării identităţii comunităţilor română şi bulgară, prin sprijinirea, de către cele două guverne, a proiectelor culturale şi educaţionale ale acestora. A fost evocată oportunitatea intensificării dialogului pe diverse paliere legate de cele două comunităţi, inclusiv la nivelul autorităţilor bisericeşti din cele două ţări. A fost subliniată, de asemenea, importanţa studiului limbii materne, în ambele ţări, cu accent pe situaţia liceelor ‘Hristo Botev’ din Bucureşti şi ‘Mihai Eminescu’ din Sofia, precum şi cu privire la învăţământul în limba maternă pentru minoritatea română din regiunea Vidin’, informează MAE.

Potrivit sursei citate, cele două părţi au convenit asupra accelerării ritmului negocierilor privind delimitarea spaţiului maritim, subliniind importanţa identificării unei soluţii de compromis, prin dialog diplomatic bilateral şi cu luarea în considerare a normelor dreptului internaţional relevant în materie.

În ceea ce priveşte agenda europeană, ambele părţi au convenit să se coordoneze în continuare pentru atingerea obiectivelor comune, îndeosebi aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen.

A fost salutată cooperarea excelentă dintre România şi Bulgaria în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării şi a fost realizat un schimb extins de opinii cu privire la cooperarea regională şi vecinătatea UE, cu accent pe parcursul european al Republicii Moldova, în perspectiva semnării Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător şi Aprofundat de Comerţ Liber UE- Republica Moldova, în cel mai scurt timp.

De asemenea, cei doi miniştri au exprimat un sprijin similar pentru parcursul european al Georgiei.

Interlocutorii au reafirmat sprijinul României şi Bulgariei pentru procesul de extindere a Uniunii Europene în Balcani, în perspectiva rolului important pe care aceasta îl va avea în stabilizarea şi modernizarea regiunii.

În contextul exprimării preocupării faţă de situaţia din Ucraina, cei doi miniştrii au subliniat necesitatea perspectivei de integrare europeană a acestui stat.

‘Ministrul Titus Corlăţean a exprimat preocuparea faţă de situaţia actuală a asigurării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, cu referire îndeosebi la minoritatea română din Ucraina’, informează MAE.

În acest context, miniştrii de externe român şi bulgar au exprimat aşteptarea comună ca autorităţile de la Kiev să elaboreze cât mai curând o nouă legislaţie privind protecţia minorităţilor în conformitate cu normele europene şi cu convenţiile internaţionale în materie la care Ucraina este parte, şi în consultare cu minorităţile din această ţară.

A fost evocată, totodată, importanţa asigurării condiţiilor necesare pentru organizarea şi desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte, care să ofere bazele pentru parcursul european al Ucrainei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Autorităţile poloneze au refuzat să-l invite pe ambasadorul Ungariei la gala de inaugurare oficială a preşedinţiei poloneze a Consiliului Uniunii Europene, după decizia Budapestei de a acorda......
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgenţă vizând plafonarea preţului gazelor naturale şi să ...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în ...
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...