„Cele mai multe dintre prevederi nu au fost încă implementate“, constată administratorii de la Franklin Templeton Investment Management (FRK), care sunt preocupaţi mai ales de companiile de stat din portofoliul Fondului Proprietatea (simbol bursier FP).
Nu a fost numit nici un director selectat după criteriile din OUG 109/2011.
Abia în 5 iulie a fost demarată procedura de selectare a consultanţilor de recrutare a managementului profesionist la companiile de stat, prevăzută de OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.
Până în prezent nu au fost desemnaţi consultanţii de recrutare decât la Hidroelectrica şi la patru companii la care acţionar majoritar este Ministerul Transporturilor, dintre toate companiile de stat din portofoliul FP, aminteşte comunicatul primit la redacţia ECONOMICA.NET.
În ultimul an, oficialii guvernamentali au făcut campanie pe tema „managerilor privaţi“ la firmele de stat. Administratorii FP spun însă cu nu s/au f[cut ;i progrese reale.
Franklin Templeton acuză, pe de altă parte, faptul că au fost numiţi administratori şi manageri generali interimari, „în majoritatea cazurilor, au fost recomandaţi în special pe baza afilierii politice“.
„O serie“ dintre managerii provizorii „nu au experienţa profesională relevantă pentru companiile în care au fost numiţi“.
Mai rău, „în pofida faptului că au fost numiţi provizoriu, noilor manageri generali li s-a permis să opereze modificări semnificative în posturi din eşaloanele medii şi înalte de conducere, majoritatea acestor posturi fiind ocupate acum pe baza unor criterii de selecţie chestionabile şi a apartenenţei politice“, mai spun administratorii Fondului Proprietatea.