Şefii Fondului Proprietatea, dezamăgiţi de numirile politice de directori la companiile de stat

Franklin Templeton Investment Management (FRK), firma care administrează Fondul Proprietatea, „îşi exprimă dezamăgirea“ că procesul de reformare a companiilor de stat, inclusiv prin selecţia de manageri generali, este mult întârziat. Franklin Templeton acuză perpetuarea numirilor politice în dauna celor profesionale, „deşi OUG 109/2011 (care reglememntează procesul, n.r.), a intrat în vigoare pe 14 decembrie 2011“, spune un comunicat al FRK, primit de ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - joi, 06 sept. 2012, 09:51
Şefii Fondului Proprietatea, dezamăgiţi de numirile politice de directori la companiile de stat

„Cele mai multe dintre prevederi nu au fost încă implementate“, constată administratorii de la Franklin Templeton Investment Management (FRK), care sunt preocupaţi mai ales de companiile de stat din portofoliul Fondului Proprietatea (simbol bursier FP).

Nu a fost numit nici un director selectat după criteriile din OUG 109/2011.

Abia în 5 iulie a fost demarată procedura de selectare a consultanţilor de recrutare a managementului profesionist la companiile de stat, prevăzută de OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Până în prezent nu au fost desemnaţi consultanţii de recrutare decât la Hidroelectrica şi la patru companii la care acţionar majoritar este Ministerul Transporturilor, dintre toate companiile de stat din portofoliul FP, aminteşte comunicatul primit la redacţia ECONOMICA.NET.

În ultimul an, oficialii guvernamentali au făcut campanie pe tema „managerilor privaţi“ la firmele de stat. Administratorii FP spun însă cu nu s/au f[cut ;i progrese reale.

Franklin Templeton acuză, pe de altă parte, faptul că au fost numiţi administratori şi manageri generali interimari, „în majoritatea cazurilor, au fost recomandaţi în special pe baza afilierii politice“.

„O serie“ dintre managerii provizorii „nu au experienţa profesională relevantă pentru companiile în care au fost numiţi“.

Mai rău, „în pofida faptului că au fost numiţi provizoriu, noilor manageri generali li s-a permis să opereze modificări semnificative în posturi din eşaloanele medii şi înalte de conducere, majoritatea acestor posturi fiind ocupate acum pe baza unor criterii de selecţie chestionabile şi a apartenenţei politice“, mai spun administratorii Fondului Proprietatea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...