Şefii FP cred că Remus Vulpescu poate genera „valoare suplimentară“ la Hidroelectrica

05 10. 2012
vulpescu_14509300_03134200

„Ca o regulă generală, Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) recomandă doar persoane care pot genera valoare suplimentară şi pot contribui, astfel, la dezvoltarea companiilor unde sunt numiţi ca membri în Consiliile de Supraveghere sau Consiliile de Administraţie“, se spune în comunicatul primit de ECONOMICA.NET.

Fondul Proprietatea deţine 20% din acţiunile Hidroelectrica şi, înainte de declararea insolvenţei acesteia, această participaţie conta cât 20% din activele nete ale Fondului. Odată cu declararea insolvenţei pachetul respectiv de acţiuni a fost reevaluat, conform legii, de la peste 300 milioane de lei la 0 (zero) lei.

Adunarea generală a acţionarilor Hidroelectrica (AGA) din 31 octombrie 2012 urmează să aleagă Consiliului de Supraveghere al companiei, pentru care „Fondul Proprietatea a propus, în data de 1 octombrie, nominalizarea d-lui Remus Vulpescu şi a d-nei Oana Truţă pentru funcţia de membru (…). Mandatul membrilor Consiliului de Supraveghere va începe efectiv doar după ieşirea Hidroelectrica din procedura de insolvenţă“, adaugă oficialii FP.

„Oana Truţă şi Remus Vulpescu au semnat un document separat înainte de propunerea făcută de Fondul Proprietatea“ , în care au recomandat alţi zece candidaţi pentru Consiliul de Supraveghere, „în urma procesului de selecţie realizat împreună cu un consultant în resurse umane.

Cei doi au făcut şi recomandări în privinţa remuneraţiei membrilor Consiliului, bazate pe recomandările consultantului în resurse umane şi pe o analiză a unor astfel de remuneraţii oferite de companii private similare din România şi Europa de Vest“, dezvăluie comunicatul FP.

Fondul Proprietatea l-a propus pe Remus Vulpescu „atât datorită experienţei sale acumulate în ultimele luni în cadrul instituţiilor publice şi în cadrul companiilor de stat din România, cât şi datorită cunoştinţelor sale semnificative despre Hidroelectrica, operaţiunile acesteia, statutul actual în cadrul procedurii de insolvenţă şi perspectivele de dezvoltare. Credem că prezenţa sa în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica va asigura o tranziţie lină atunci când compania va ieşi din insolvenţă şi va permite continuarea a tot ceea ce s-a obţinut pozitiv în această perioadă“.

Franklin Templeton ţine mereu să sublinieze că reprezentanţii Fondului Proprietatea nu reprezintă Fondul Proprietatea. Membrii consiliilor de supraveghere de administraţie ale companiilor din portofoliul acestuia  „nu reprezintă interesele acţionarului care i-a nominalizat“, ci „sunt responsabili faţă de toţi acţionarii“ companiilor respective, se spune şi în comunicatul citat.

Astfel, reprezentanţii FP ar urma „să acţioneze independent şi în scopul deservirii celor mai bune interese ale companiei, iar activitatea lor în consilii trebuie să respecte îndatoririle faţă de companie“.