Şefii UniCredit şi Alpha Bank caută să extindă activităţile în România
Acordul cu Alpha Bank SA merge bine şi cooperarea ar putea în final ajunge mai departe decât acordul de distribuţie planificat iniţial. După crearea celui de-al treilea creditor din România, cele două bănci ar putea chiar să facă echipă pentru o altă preluare în ţară, după ce integrarea celor două subsidiare este finalizată, a declarat Orcel într-un interviu comun cu director general al Alpha Bank, Vassilios Psaltis.
„Amândoi ne-am asumat un angajament faţă de România, ne place România, vedem aici o valoare semnificativă. Dacă şi când va exista o oportunitate, vom lua de asemenea în considerare cooperarea în vederea achiziţiilor”, a afirmat Orcel.
Pentru Orcel, un negociator desăvârşit, tranzacţia cu Alpha Bank este printre cele mai mici din cariera lui. Dar evidenţiază abordarea sa creativă, într-un moment în care interesele naţionale şi proiectul nefinalizat pentru o uniune bancară europeană stau deseori în calea acordurilor transfrontaliere. Născută din dorinţa de a spori calibrul UniCredit în România, tranzacţia cu Alpha Bank a evoluat într-un parteneriat care, spune Orcel, ar putea deveni un model pentru modul în care creditorul italian intră pe noi pieţe.
Pentru Alpha Bank, ale cărei planuri de creştere în România au fost puse în aşteptare în timpul crizei financiare din Grecia, tranzacţia reprezintă un mod de a extrage valoare în timp ce este menţinută investiţia într-un creditor mai mare care îi va asista pe clienţii eleni care operează în ţară, a explicat Psaltis. Acesta a adăugat: „România este o piaţă mare”, extinderea în ţară va fi realizată „în comun”.
Conform acordului anunţat în octombrie, UniCredit a convenit achiziţionarea participaţiei de 9% deţinută de Guvernul elen la Alpha Bank, alături de o participaţie majoritară în subsidiara Alpha Bank din România, pe care intenţionează să o unească cu propria sa afacere din ţară. De asemenea, cele două părţi au încheiat un parteneriat de distribuţie şi o societate mixtă pe segmentul produselor de economii pentru pensii. Alpha Bank a primit 300 de milioane de euro în numerar pentru afacerea din România şi păstrează 9,9% din entitatea rezultată în urma fuziunii.
„Sunt extrem de încântat de ceea ce am realizat”, a declarat Orcel, numind achiziţionarea unei participaţii minoritare în Alpha „un pilot” pentru noi pieţe unde nu concurează direct cu cealaltă bancă. „Ar putea exista alte pieţe unde să fim interesaţi să ne dezvoltăm direct în Europa Centrală şi de Est. Dacă putem copia modelul cu partenerii care sunt importanţi pentru UniCredit, o vom face”, a explicat şeful băncii italiene.
Cei doi directori generali, care se cunosc de mult timp, s-au întâlnit la sediul UniCredit pentru a consolida cooperarea şi a construi o agendă comună. Psaltis s-a întâlnit la Milano cu un grup de aproximativ 20 de directori pentru a decide următorii paşi în implementarea acordului. O altă reuniune este planificată în vară, la Atena.
„Deşi suntem evident partenerul junior în această tranzacţie, UniCredit ne tratează ca un egal, încurajând ideile şi contribuţiile, ceea ce dinamizează echipa noastră”, a declarat şeful Alpha.
Ambii directori au prezentat acordul ca un mod alternativ de a promova integrarea bancară în Europa. Orcel a reiterat că nu intenţionează să majoreze participaţia UniCredit în Alpha, iar Psaltis a argumentat „aşa cum stau lucrurile acum, cu siguranţă această structură este extrem de coerentă. Ceea ce încercăm să obţinem aici este chiar centrul experimentului european şi dacă promovăm cu adevărat integrarea europeană, acesta este un alt mod de a o realiza”.
Acordul va genera un profit net suplimentar pentru UniCredit de cel puţin 100 milioane de euro începând din 2026, cel mai mult „de pe partea română”. Impactul combinării va fi văzut cel mai curând de anul viitor, a spus Orcel.
Cei doi şefi şi-au exprimat încrederea că actuala cooperare dintre cele două bănci poate merge dincolo de aşteptările iniţiale şi poate implica activităţi legate de plăţi, finanţarea schimburilor comerciale şi pieţe de capital.
Tranzacţia permite UniCredit să-şi vândă produsele către clienţii Alpha Bank şi să-şi consolideze prezenţa în Europa de Est. Pentru Alpha, care are o pondere de aproape 25% în rândul companiilor care fac afaceri în ţară, a avea un partener solid „deschide o fereastră către lume pentru acele companii”, a declarat Psaltis.