Șeful ACEA atrage atenția asupra riscurilor pe care și le asumă Europa în domeniul industriei auto

Luca de Meo, CEO al grupului Renault și președinte al ACEA, a transmis un mesaj politicienilor europeni în care le atrage atenția asupra deciziilor greșite care vor influența industria auto și transporturile de pe continent în următorii ani.
Robert Stan - mar, 31 ian. 2023, 17:28
Șeful ACEA  atrage atenția asupra riscurilor pe care și le asumă Europa în domeniul industriei auto

În prima sa conferință de presă din funcția de președinte al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Luca de Meo, cel care are în subordine și întregul grup Renault, inclusiv Dacia, a ținut să sublinieze cu cuvinte dure și cu susținerea cifrelor că „industria auto se află la o răscruce de drumuri și trebuie să acționăm rapid. Deciziile pe care le luăm astăzi vor modela mobilitatea europenilor în deceniile următoare, precum și viitorul industrial al continentului nostru”.

Având ca țintă autoritățile care conduc Uniunea Europeană, mesajul șefului ACEA este un semnal de alarmă mai puternic decât cele ignorate până acum de politicienii care decid direcția către care se îndreaptă atât industria auto europeană, cât și sectorul transporturilor și chiar utilizatorii de automobile.

„Astăzi, sectorul auto din Europa se află într-un punct de cotitură, iar mizele sunt foarte mari. (…) În ultimii 20 de ani, industria europeană de automobile a pierdut treptat teren în fața principalilor săi concurenți globali. În timp ce tehnologia motorului cu ardere internă (ICE) a fost, istoric, un apanaj al jucătorilor europeni, trecerea la vehiculele electrice riscă să pună în pericol și mai mult poziția noastră pe scena globală, având în vedere amploarea pieței și sprijinul pe care China îl are în acest domeniu. Marșul către 100% electric plasează Europa într-un dezavantaj în ceea ce privește controlul lanțului valoric”, și-a început mesajul Luca de Meo.

Conform acestuia, având în vedere că, până în 2030, maximum 5% din materiile prime necesare producției de baterii vor avea ca proveniență din Europa, „recenta abordare politică europeană bazată pe reglementare, mai degrabă decât pe sprijin, riscă să pună industria auto europeană într-o situație și mai nefavorabilă în comparație cu concurenții săi asiatici și americani”.

Solicitând o politică industrială ambițioasă și structurată, șeful ACEA consideră că este timpul pentru acțiuni decisive menite să evite riscul tot mai mare de dezindustrializare a continentului european. Asta în contextul în care, industria auto susține circa 7% din totalul locurilor de muncă din Uniunea Europeană (UE) și asigură vehicule pentru 80% din necesarul de mobilitate.

Luca de Meo arată de asemenea că, industria auto este pusă într-o postură dificilă având în vedere dublul standard care impune constructorilor de mașini să reducă emisiile cu 100% până în 2035 în timp ce, de exemplu, producătorii de energie au un prag de 70%, iar întregul sector al transporturilor (n.n. – incluzând, pe lângă rutier, cele navale, feroviare și aeriene) unul de 50%.

La presiunea tot mai mare pe industria auto se adaugă și decizia ca întregul efort de decarbonizare să fie condus către mașinile 100% electrice în detrimentul altor tehnologii și, mai grav chiar, cea de a reglementa fără consecvență și o minimă cunoaștere a ritmului din industrie.

În acest context, președintele ACEA dă drept exemplu tema Euro 7. „În forma sa actuală, Euro 7 va avea un impact puternic asupra afacerilor noastre și asupra angajaților noștri. Termenele sunt prea scurte, iar țintele prea ambițioase. Potrivit inginerilor noștri, Euro 7 ar putea crește costul mașinilor, în medie, cu 1.000 de euro. Asta înseamnă creșterea prețului final (n.n. – cel pe care trebuie să îl plătească un cumpărător) de două ori mai mult și o potențială reducere a pieței de mașini noi în valuri consecutive”, susține Luca de Meo dând de înțeles, pe deoparte, că mașinile s-ar putea scumpi, în medie, cu 2.000 de euro odată cu trecerea la normele Euro 7 ceea ce ar îndepărta clienții de mașinile noi și, pe de alta, că socotelile strategilor Comisiei Europene (CE), care considerau că impunerea noului standard va duce la o creștere a costurilor de producție cu doar 150 – 300 de euro sunt departe de realitate.

De altfel, valoarea creșterii costurilor de producție luată în calcul de oficialii CE a fost cât se poate de clar combătută și de Gilles Le Borgne, vicepreședinte executiv Renault care are în subordine întreaga activitate de inginerie a grupului. Acesta declara pentru LifeNews.ro în noiembrie 2022, la doar câteva zile după ce oficialii europeni anunțaseră liniile principale ale standardelor Euro 7, că „în privința costurilor per mașină cei care au făcut estimarea nu au nicio idee despre ce vorbesc”.

Cum un preț, fie el și mediu, cu 2.000 de euro mai mare, mașinile Euro 7 ar fi cu greu acceptate de clienți și tocmai de aceea, în viziunea lui Luca de Meo, timpul și sumele investite pentru dezvoltarea tehnologiilor necesare ar trebui folosite pentru accelerarea electrificării. „Ar trebui să reorientăm investițiile uriașe cerute de Euro 7 și să le alocăm pentru a accelera electrificarea, a face vehiculele electrice mai accesibile sau pentru a reduce emisiile flotei actuale”, consideră șeful ACEA și al Renault.

Constructorii auto se află în prezent între ciocan i nicovală, încercând să împace costurile tot mai mari de producție cu nivelul de preț pe care clienții sunt dispuși să îl plătească pentru o mașină nouă. Luca de Meo arată că „nu ar trebui să uităm problema critică a accesului la mobilitate pentru cetățenii noștri”.

El atrage atenția că producătorii sunt forțați să facă mașini din ce în ce mai scumpe din cauza reglementărilor, dar menținerea afacerilor îi obligă să fie foarte atenți la puterea de cumpărare a clienților europeni. Mai ales că, în viitorul apropiat, „consumul de energie electrică va trebui, probabil, puternic impozitat pentru a compensa deficitul de venituri fiscale și vedem deja că stimulentele pentru achiziționarea de vehicule electrice sunt reduse peste tot în Europa din motive bugetare evidente”.

Ca efect al lipsei unor direcții clare de urmat și a unei viziuni unitare a politicienilor de la Bruxelles, „vehiculele cu motoare termice vor reprezenta majoritatea parcului auto chiar și după 2050. (…) Dacă vrem cu adevărat să avem un impact asupra schimbărilor climatice, nu există nicio îndoială că trebuie să găsim soluții și pentru flota de vehicule existentă, fără a limita mobilitatea nimănui”.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...