Şeful Agenţiei Europene de Apărare atrage atenţia că UE nu se poate baza doar pe SUA pentru protecţie
„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei arată deficitul nostru de capacităţi”, este de părere Jiri Sedivy, directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare, un organism al UE care ajută guvernele să îşi dezvolte capacităţile militare.
Agenţia este în discuţii cu companii de armament europene pentru a creşte producţia, precum şi cu ţările membre pentru a-şi uni eforturile pentru a cumpăra echipament şi muniţie, explică el.
„Important este ca noi, Uniunea Europeană, să putem deveni un furnizor credibil de securitate pentru protejarea cetăţenilor”, declară el pentru Reuters, cerându-le ţările membre să acorde atenţie apelurilor SUA de a investi în apărare.
„SUA vor fi inevitabil angajate în Asia Pacific şi nu vor putea oferi unele facilităţi esenţiale precum transport aerian strategic, avioane de recunoaştere, rachete de precizie cu ghidaj şi sisteme de apărare antiaeriană”, mai spune şeful Agenţiei de Apărare.
Jiri Sedivy evidenţiază de asemenea ameninţarea terorismului şi a statelor eşuate din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.
Uniunea Europeană are o abordare fragmentată în privinţa apărării, ţările echipându-şi armata pe cont propriu, astfel că rezultatul este un amestec de arme şi echipamente incompatibile la nivelul întregului bloc comunitar.
Războiul din Ucraina a pus UE în faţa celei mai mari provocări a acestei generaţii şi a expus neînţelegerile privind abordarea relaţiei cu Moscova.