Șeful AIEA, Rafael Grossi, avertizează cu privire la riscul producerii unui incident nuclear la centrala din Kursk, aflată în vestul Rusiei

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat marţi, după o vizită la centrala nuclearo-electrică Kursk, din vestul Rusiei, că există un risc de incident nuclear şi că situaţia este gravă, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
AGERPRES - mar, 27 aug. 2024, 18:48
Șeful AIEA, Rafael Grossi, avertizează cu privire la riscul producerii unui incident nuclear la centrala din Kursk, aflată în vestul Rusiei

„În apropiere de aici a apărut pericolul sau posibilitatea unui accident nuclear”, le-a declarat Grossi reporterilor.

„O centrală nucleară de acest tip, foarte aproape de un punct de contact sau de un front militar este un fapt extrem de grav”, a subliniat el, citat de AFP, după vizita la această infrastructură situată în regiunea frontalieră Kursk, unde armata ucraineană a lansat o ofensivă surpriză acum trei săptămâni.

Grossi a spus că a vizitat părţile cele mai importante ale centralei şi că infrastructura funcţionează în „condiţii foarte apropiate de normal, însă, tocmai pentru că funcţionează, consecinţele unui impact ar putea fi grave.

„Poate părea simplu şi ţine de bun-simţ: nu atacaţi o centrală nucleară”, a subliniat el.

Acum trei săptămâni, pe 6 august, Ucraina a lansat o ofensivă transfrontalieră în regiunea Kursk.

Rusia insistă, de atunci, asupra riscului unei catastrofe nucleare în cazul unui atac ucrainean asupra centralei, situată la circa 60 km de frontieră. Rusia acuză că centrala a fost atacată în mod repetat de forţele ucrainene ce se află la doar 40 km după ce au declanşat incursiunea în regiunea Kursk.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări săptămâna trecută că Ucraina a încercat să lovească teritoriul centralei.

AIEA spune că a fost informată de Rusia despre descoperirea unor fragmente de drone la circa 100 de metri de o infrastructură de stocare a combustibilului uzat al centralei.

Rafael Grossi a declarat marţi că i-au fost arătate ‘semne ale impactului’ unor drone.

Luni, el declarase într-un comunicat că doreşte să ‘evalueze în mod independent ceea ce se întâmplă’ la Kursk.

Compania nucleară de stat Rosenergoatom a declarat că directorul general al AIEA a putut să constate el însuşi că reactorul nr.3 al centralei funcţionează la deplină capacitate, în timp ce reactorul nr.4 se află de duminică în mentenanţă programată. Şefului AIEA i-a fost arătat de asemenea un bloc reactor ce se află în construcţie, a indicat Rosenergoatom.

Construită la circa 50 km vest de oraşul Kursk, cu 400.000 de locuitori, centrala dispune de şase reactoare, dintre care două în construcţie.

Dintre celelalte patru, două sunt oprite în prezent şi două sunt deplin operaţionale. Ele sunt de acelaşi tip ca şi cele de la Cernobîl, fără cupolă de protecţie.

Potrivit lui Tariq Rauf, care a lucrat pentru AIEA, aceste tipuri de reactoare au făcut, după catastrofa din 1986, obiectul unor „ameliorări semnificative în materie de securitate”.

În vizita sa de marţi, Rafael Grossi a considerat ‘exagerat’ să se compare Kursk cu Cernobîl. „Însă este acelaşi tip de reactoare, şi nu are protecţie specifică”, a spus el, amintind consecinţele potenţial grave pe care le-ar avea un atac.

În opinia lui Robert Kelley, fost director de inspecţii al AIEA, ‘posibilitatea unui incident de tip Cernobîl cu un reactor care să explodeze şi să ardă zile întregi este zero’.

El consideră totuşi că situaţia rămâne periculoasă: o lovitură ar putea, de exemplu, să atingă infrastructurile de stocare a combustibilului uzat, ceea ce ar elibera gaze şi particule radioactive.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Taxele la Sănătate, introduse din 2023, au scăzut deficitul Fondului Sănătăţii cu 10% în primele nouă luni, care a ajuns la 3,3 miliarde de lei
Taxele la Sănătate, introduse din 2023, au scăzut deficitul Fondului Sănătăţii cu 10% în primele nouă luni, care ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele nouă luni cu deficit de 3,3......
Nici mierea nu mai merge bine la export. România a pierdut trei poziții între statele UE, după o scădere a livrărilor cu peste 50%
Nici mierea nu mai merge bine la export. România a pierdut trei poziții între statele UE, după o scădere a livrărilor ...
Exporturile de miere ale României, al treilea cel mai mare producător european după Germania și Franța, au scăzut anul ...
Poșta Română vrea să presteze servicii de curierat în Balcani și Europa de Est: ”Avem cea mai bună calitate, dar miza nu e să recâștigăm piața din România”
Poșta Română vrea să presteze servicii de curierat în Balcani și Europa de Est: ”Avem cea mai bună calitate, dar ...
Poșta Română vrea să extindă activitatea de curierat pe piețele din Balcanii de Vest, dar și în Europa de Est, Moldova ...
Olaf Scholz vrea să vadă în sfârșit încheiat acordul cu Mercosur, în ciuda opoziției franceze
Olaf Scholz vrea să vadă în sfârșit încheiat acordul cu Mercosur, în ciuda opoziției franceze
Cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat luni că acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Mercosur "trebuie ...