Șeful AIEA, Rafael Grossi, avertizează cu privire la riscul producerii unui incident nuclear la centrala din Kursk, aflată în vestul Rusiei

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat marţi, după o vizită la centrala nuclearo-electrică Kursk, din vestul Rusiei, că există un risc de incident nuclear şi că situaţia este gravă, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
AGERPRES - mar, 27 aug. 2024, 18:48
Șeful AIEA, Rafael Grossi, avertizează cu privire la riscul producerii unui incident nuclear la centrala din Kursk, aflată în vestul Rusiei

„În apropiere de aici a apărut pericolul sau posibilitatea unui accident nuclear”, le-a declarat Grossi reporterilor.

„O centrală nucleară de acest tip, foarte aproape de un punct de contact sau de un front militar este un fapt extrem de grav”, a subliniat el, citat de AFP, după vizita la această infrastructură situată în regiunea frontalieră Kursk, unde armata ucraineană a lansat o ofensivă surpriză acum trei săptămâni.

Grossi a spus că a vizitat părţile cele mai importante ale centralei şi că infrastructura funcţionează în „condiţii foarte apropiate de normal, însă, tocmai pentru că funcţionează, consecinţele unui impact ar putea fi grave.

„Poate părea simplu şi ţine de bun-simţ: nu atacaţi o centrală nucleară”, a subliniat el.

Acum trei săptămâni, pe 6 august, Ucraina a lansat o ofensivă transfrontalieră în regiunea Kursk.

Rusia insistă, de atunci, asupra riscului unei catastrofe nucleare în cazul unui atac ucrainean asupra centralei, situată la circa 60 km de frontieră. Rusia acuză că centrala a fost atacată în mod repetat de forţele ucrainene ce se află la doar 40 km după ce au declanşat incursiunea în regiunea Kursk.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări săptămâna trecută că Ucraina a încercat să lovească teritoriul centralei.

AIEA spune că a fost informată de Rusia despre descoperirea unor fragmente de drone la circa 100 de metri de o infrastructură de stocare a combustibilului uzat al centralei.

Rafael Grossi a declarat marţi că i-au fost arătate ‘semne ale impactului’ unor drone.

Luni, el declarase într-un comunicat că doreşte să ‘evalueze în mod independent ceea ce se întâmplă’ la Kursk.

Compania nucleară de stat Rosenergoatom a declarat că directorul general al AIEA a putut să constate el însuşi că reactorul nr.3 al centralei funcţionează la deplină capacitate, în timp ce reactorul nr.4 se află de duminică în mentenanţă programată. Şefului AIEA i-a fost arătat de asemenea un bloc reactor ce se află în construcţie, a indicat Rosenergoatom.

Construită la circa 50 km vest de oraşul Kursk, cu 400.000 de locuitori, centrala dispune de şase reactoare, dintre care două în construcţie.

Dintre celelalte patru, două sunt oprite în prezent şi două sunt deplin operaţionale. Ele sunt de acelaşi tip ca şi cele de la Cernobîl, fără cupolă de protecţie.

Potrivit lui Tariq Rauf, care a lucrat pentru AIEA, aceste tipuri de reactoare au făcut, după catastrofa din 1986, obiectul unor „ameliorări semnificative în materie de securitate”.

În vizita sa de marţi, Rafael Grossi a considerat ‘exagerat’ să se compare Kursk cu Cernobîl. „Însă este acelaşi tip de reactoare, şi nu are protecţie specifică”, a spus el, amintind consecinţele potenţial grave pe care le-ar avea un atac.

În opinia lui Robert Kelley, fost director de inspecţii al AIEA, ‘posibilitatea unui incident de tip Cernobîl cu un reactor care să explodeze şi să ardă zile întregi este zero’.

El consideră totuşi că situaţia rămâne periculoasă: o lovitură ar putea, de exemplu, să atingă infrastructurile de stocare a combustibilului uzat, ceea ce ar elibera gaze şi particule radioactive.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanţelor (MF) a publicat vineri ordinul care stabileşte procedura de anulare a unor datorii pentru persoane fizice şi juridice, măsuri reglementate prin OUG 107/2024, care a intrat......
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Guvernul olandez a informat vineri că intenţionează să introducă în lunile următoare o serie de măsuri de limitare ...
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a început să producă anul trecut o nouă dronă de atac cu rază lungă de acţiune, Garpiya-A1, folosind motor ...
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele de muncă
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele ...
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Suceava, o întâlnire cu reprezentanţii minerilor în urma căreia a afirmat ...