Şeful Airbus speră că Boeing şi autorităţile din SUA vor rezolva curând criza 737 MAX

Economica.net
10 04. 2019
boeing_737_max_8_interior_7548475843_68402000

Tom Enders, care, după aproape şapte ani în funcţia de director general al Airbus a informat oficial Consiliul de Administraţie că nu va încerca să obţină un nou mandat, a declarat miercuri că cei doi producători de avioane luptă împreună pentru siguranţa zborurilor.

„Accidentele de tipul celui din Etiopia provoacă îngrijorări în rândul opiniei publice privind siguranţa, nu doar în cazul unui singur producător de aeronave, ci în cazul tuturor. Nu concurăm niciodată pe probleme de siguranţă. Învăţăm din asta, dar nu concurăm”, le-a spus miercuri Enders acţionarilor Airbus.

Succesorul său desemnat, Guillaume Faury, a afirmat, răspunzând la întrebarea unui acţionar, că 737 MAX are o arhitectură diferită de cea a modelului Airbus A320neo şi a adăugat: „Continuăm să analizăm cu mare seriozitate procedurile noastre de siguranţă”.

Faury a fost ales în Board-ul Airbus cu 99,99% din voturi, la Adunarea Generală a Acţionarilor, şi urmează în curând să fie numit oficial în funcţia de director general al grupului aeronautic european. Înainte de a prelua divizia de avioane comerciale, Faury a condus Airbus Helicopters. De asemenea, în perioada 1998-2008, a avut funcţii de conducere la Eurocopter, care, ulterior, a fost redenumită Airbus Helicopters.

De asemenea, Consiliul de Administraţie al Airbus a anunţat că îl va propune pe fostul şef al Deutsche Telekom, Rene Obermann, pentru funcţia de preşedinte, începând din 2020, finalizând astfel schimbările către ceea ce actualul preşedinte Denis Ranque a numit „o nouă generaţie de conducere”.

Obermann a fost director general al Deutsche Telekom în perioada 2006 – 2013. În prezent, conduce firma de private equity Warburg Pincus şi este perceput ca favoritul Guvernului de la Berlin pentru postul de preşedinte al Airbus.

Airbus este lider european în furnizarea aeronavelor de tip petrolier, de luptă şi de transport şi a avioanelor dedicate misiunilor, precum şi numărul unu în Europa în ceea ce priveşte programul spaţial şi a doua cea mai mare companie din lume cu misiuni în spaţiu.

Recent, Airbus Helicopters a inaugurat noua fabrică din România, o investiţie de 52 de milioane de euro, unde va fi produs elicopterul cu două motoare H215, primul aparat fiind aşteptat să iasă de pe linia finală de asamblare în 2018.