Şeful ANAF: Nu-mi dau demisia, vreau să fiu demis. Cineva să-şi asume consecinţele UPDATED

Gelu Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, refuză să-şi dea demisia, cerută aseară de Ministrul Finanţelor. Diaconu spune că aşteaptă să fie demis, pentru ca apoi cineva să-şi asume consecinţele acestei decizii. Şeful ANAF vorbeşte despre "o logică kafkiană" a procurorilor şi a emis un comunicat de presă în care explică de ce este nevinovat.
Economica.net - joi, 11 feb. 2016, 08:34
Şeful ANAF: Nu-mi dau demisia, vreau să fiu demis. Cineva să-şi asume consecinţele UPDATED

“În ce privește solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs întrucât doresc să fiu demis din funcție, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să-și asume consecințele acestei măsuri” a declarat Gelu Diaconu, într-un comunicat de presă.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, şeful direct al lui Diaconu a solicitat public demisia sa, aseară, după ce Diaconu a fost pus sub acuzaţie pentru favorizarea infractorului şi abuz în serviciu. Totuşi, Dragu nu îl poate demite pe Diaconu, singiurul care o poate face fiind premierul Dacian Cioloş.

„Fiscul este una dintre cele mai importante instituții din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. În această situație, în care președintele și vicepreședintele ANAF sunt puși sub acuzare, este normal să le cer demisia. Asupra integrității conducerii ANAF nu trebuie să existe nici o urmă de îndoială. Le-am cerut demisia celor doi pentru că, în pozițiile pe care le dețin, nicio suspiciune nu este acceptabilă din perspectiva integrității pe care ANAF, ca instituție, o reclamă. Activitatea instituției se desfășoară normal și acesta este cel mai important lucru în acest moment. Avem în vedere mai multe variante pentru conducerea ANAF și urmează să luăm o decizie cât de curând posibil”, a spus ministrul Anca Dragu.

Mai mult, şi premierul Cioloş a declarat, azi dimineaţă, ca aşteaptă ca situaţia să se clarifice chiar azi „O să se clarifice în cursul zilei de astazi, am avut o discuţie cu dânsul şi a inţeles şi dânsul. Mi-a explicat motivele pentru care consideră că nu este vinovat, dar date fiind acuzele a inţeles si dânsul ca pentru ANAF este mai bine” a spus Cioloş, întrebat dacă şeful Fiscului îşi dă demisia.

Citeşte: Şefii Fiscului, urmăriţi penal. Ministrul Finanţelor a cerut demisia președintelui și vicepreședintelui ANAF

Astăzi, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a emis un comunicat de presă, cu poziţia lui Diaconu, pe care vi-l prezentăm integral:

„Dupã cum cunoașteți, ieri, mi s-au adus la cunoștințã învinuirile în dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Țuluș, constând într-un pretins abuz în funcție și favorizarea fãptuitorului.

Menționez faptul cã am solicitat sã fiu audiat, reținut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian.

Singura acuzație care mi se aduce atât mie cât și vicepreședintelui ANAF este aceea cã am emis douã circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocațiile copiilor depuse în conturi precum și pentru persoanele realizatoare de venituri modice.

Reamintesc opiniei publice cã anomalia prevãzutã în Codul Fiscal a fãcut ca aplicația informaticã sã trimitã decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim și nu la venitul efectiv, potrivit legii.

Am aflat cu stupoare cã domnul procuror Țuluș apreciazã cã am suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii și persoane cu venituri modice, pentru a ajuta de fapt un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru niște sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plãtit parinții copiilor și bãtrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acțiunile deținute în urma vestitei cuponiade.

În plus, reamintesc faptul cã solicitarea de remediere a acestei aberații fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului și a ministrului de Finanțe de la acea vreme.

De asemenea, reprezentați ai instituțiilor care au propria Casã de Sãnãtate pentru Ordine Publicã, Siguranțã Naționalã și Autoritãți Judecãtorești mi-au atras atenția în mod imperativ cã, în urma emiterii acestor decizii, identitatea unora dintre angajații acestora sã fie desconspiratã, în relația cu Fiscul.

Revenind la logica kafkianã a organului de cercetare penalã, opinia publicã trebuie sã știe cã acesta considerã cã nu trebuia sã suspendãm prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii și persoane cu venituri modice întrucât nu existã un temei legal, fãcând totodatã o banalã confuzie în ce privește diferența dintre suspendare emiterii unui titlu de creanțã și anularea unei creanțe bugetare, apanaj al inițiativelor legislative ale MFP și ale Guvernului.

Și, pentru ca absurdul nu se oprește aici, informez pe aceastã cale opinia publicã ca Direcția Antifraudã a sprijinit în mod activ DNA exact în instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene, de cãtre aceastã grupare.

Totodatã, trebuie știut și faptul cã în aceeași perioadã exista pe procedura de avizare în MFP, care are drept de inițiativã legislativã și nu ANAF, așa cum eronat apare în comunicatul DNA, trei proiecte de acte normative care aveau sã rezolve aceastã anomalie fiscalã.

Subliniez faptul cã în tot acest timp nu am avut niciun fel contact cu persoanele din grupul infracțional vizat de procurori.

Astãzi, și în zilele urmãtoare, lucrez împreunã cu echipa ANAF la întocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului și pe care îl vom face public.

În ce privește solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez cã nu îi voi da curs întrucât doresc sã fiu demis din funcție, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva sã-și asume consecințele acestei mãsuri.

Atrag atenția tuturor factorilor de decizie, informând totodatã cetãțenii, cã ANAF se aflã în mijlocul unei perioade critice a existenței sale, fiind instituția cãreia i se datoreazã în proporție de peste 70% relaxarea fiscalã și stabilitatea macrobugetarã a statului român.

Acțiunile unui procuror conduc la destabilizarea unei instituții vitale pentru statul român care trebuie sã finalizeze urmãtoarele actiuni, în aceastã perioadã:

– reașezarea portofoliului de administrare în zona contribuabililor mari și mijlocii care aduc peste 72% din colectarea veniturilor;
– reașezarea personalului pe funcții de conducere și execuție;
– stabilizarea infrastructurii IT din domeniul fiscal și vamal, aflatã la limita colapsului, pânã la finalizarea proiectului de modernizare desfãșurat cu Banca Mondialã, urmând sã fie luate decizii majore referitoare la rezolvarea acestei situații;
– operaționalizarea la capacitate maximã, dupã inventarierea celor 18.000 de hotãrâri judecãtorești penale de pus în aplicare, a noii structuri de executãri silite cazuri speciale, pentru a rezolva o problemã intens dezbãtutã;
– menținerea presiunii pe creșterea conformãrii fiscale, prin derularea și programarea acțiunilor Direcției Antifraudã, în domeniile stabilite în strategia asumatã de mine și echipa de conducere;

Consider cã este inacceptabil ca, fie din rea credințã, neștiințã sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o instituție de importanța ANAF sã poatã fi destabilizatã, punând în pericol ținta de deficit structural și întreaga securitate economicã a României.

Cu toate acestea, tocmai pentru cã nu confund instituțiile cu oamenii, și nici pe mine cu ANAF, am încredere ca CSM și DNA vor urmãri cu atenție deosebitã rezolvarea cu celeritate și în deplinã legalitate a dosarului în care am fost implicat într-o manierã ce poate fi asimilatã unui adevãrat abuz.”

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...