Şeful ANPC pune la dispoziţie numărul personal de telefon clienţilor afectaţi de anularea zborurilor Blue Air
„În urma situaţiei create ca urmare a deciziei companiei Blue Air de a-şi suspenda toate zborurile până pe data de 12 septembrie 2022, care a avut un amplu impact asupra pasagerilor români aflaţi în mişcare şi blocaţi în mai multe aerporturi, în aceste zile, şi ca urmare a solicitării premierului României ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să monitorizeze îndeaproape întregul proces de repatriere a acestora, au fost luate primele măsuri, la nivelul instituţiei (…) ANPC a transmis o adresă oficială, cu caracter urgent, către Blue Air, prin care se solicită companiei prezentarea unei situaţii clare a zborurilor anulate, pentru toată perioada anunţată, cu toate detaliile necesare pentru a se putea interveni, în mod proactiv (rute, orar, număr de pasageri afectaţi, măsurile pe care le-a prevăzut compania pentru a respecta prevederile Regulamentului (CE) nr. 261/2004 etc.)”, se menţionează într-un comunicat de presă al instituţiei, transmis miercuri AGERPRES.
În acelaşi context, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, anunţă că şi-a pus la dispoziţia pasagerilor aflaţi în dificultate, din cauza deciziei Blue Air de a anula zeci de zboruri, unul dintre numerele personale de telefon (disponibil 24 ore din 24) pentru ca aceştia să îi poată semnala, în scris, prin SMS sau aplicaţia whatsapp, locul şi situaţia concretă în care se află, în aşa fel încât să fie ajutaţi în cel mai scurt timp. Numărul de telefon disponibil este: 0040.745.999.111.
Conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 februarie 2004, de stabilire a unor norme comune în materie de compensare şi de asistenţă a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 295/91, pasagerii aflaţi în situaţiile de mai sus au dreptul de a li se oferi gratuit următoarele: mese şi băuturi răcoritoare, direct proporţionale cu timpul de aşteptare; cazare hotelieră (în cazul în care este necesară o şedere de una sau mai multe nopţi sau în cazul în care este necesară o şedere suplimentară faţă de cea prevăzută de pasager); transportul dintre aeroport şi locul cazării (hotel sau altele).
De asemenea, pasagerii au dreptul la două apeluri telefonice gratuite şi să trimită gratuit mesaje prin telex, fax sau e-mail.
Mai mult, pasagerii curselor anulate au dreptul la rambursarea în termen de şapte zile a întregului cost al biletului sau rerutarea, în cel mai scurt timp, către destinaţia prevăzută. În plus, clienţii pot solicita compensaţii stabilite în regulament pentru anularea zborului, calculate în funcţie de distanţa călătoriei.
Blue Air Aviation a anunţat marţi că suspendă până luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, care pune compania în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.
„Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declaraţiile publice şi instigările directe de ‘a nu mai cumpăra bilete Blue Air’ propagate în spaţiul public de către un reprezentant cu rang înalt al statului român, respectiv preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC)”, susţin reprezentaţii companiei.
Aceştia menţionează că declaraţiile respective au condus la „distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete, creşterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societăţii Blue Air Aviation SA de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condiţiile popririlor tuturor conturilor societăţii), blocarea tuturor discuţiilor purtate la Londra de acţionariatul Blue Air cu două mari firme de investiţii interesate în intrarea în acţionariatul Blue Air şi sprijinirea societăţii în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăţi din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale”.
În data de 14 iulie a.c., ANPC a anunţat că a amendat Blue Air cu suma de două milioane de euro pentru anularea a peste 11.000 de zboruri în perioada 30 aprilie 2021 – 30 aprilie 2022, şi a obligat compania să returneze clienţilor banii în maximum zece zile pentru toate zborurile anulate.