Șeful ANRE: Distribuția nu poate să îl coste pe consumator mai mult decât energia în sine
“Nu vom aplica niciun fel de nouă metodologie fără să epuizăm toate căile de dialog cu industria, nu lucrăm cu ușile închise, suntem în dialog cu toți cei interesați”, a spus Niculescu, la un eveniment organizat de publicația Financial Intelligence, în contextul în care acum ANRE lucrează la cadrul pentru perioada a șasea de reglementare.
“Este greu să mulțumești pe toată lumea, important este să găsim un echilibru între nevoie de investiții pe care o are rețeaua de distribuție – și nevoile sunt foarte mari, vedem cum numărul de prosumatori crește de la lună la lună,iar aceste racordări nu vin fără provocări pentru operatorii de distribuție – și suportabilitatea consumatorilor de a plăti aceste tarife de distribuție. Distribuția nu îl poate costa pe consumator mai mult decât îl costă energia în sine”, a spus șeful ANRE.
“Vom găsi o soluție ca rata de rentabilitate să fie însă câ mai aproape de nevoia de investiții a operatorului de distribuție, nu vom fi o piedică în calea investițiilor, care sunt soluția de ieșire din orice criză. Dacă vorbim despre noi investiții, trebuie să vorbim despre sume considerabil mai mari, operatorii de distribuție va trebui sa probeze cele declarate cu privire la sumele fără precedent pe care le-au promis în rețele. O rată de rentabilitate mai mare trebuie sa aducă investiții mai mari în rețea”, a mai afirmat Niculescu, spunând că, dacă următoarea perioadă de reglementare va veni cu o creștere a tarifelor de distribuție, aceasta va fi “insesizabilă”.
Rețelele de distribuție din România au nevoie de investiții totale de 1,2 miliarde de euro în fiecare an, până în 2050, potrivit studiului “Grid for Speed”, comandat de Eurelectric, asociația industriei electrice din Europa.
Din cele 1,2 miliarde de euro necesar de investiții în fiecare an, 400 de milioane trebuie investiți în întăririle de rețea ca urmare a creșterii consumului, iar alte 400 de milioane pentru înlocuirea de elemente de rețea și modernizări. Alte aproape 200 de milioane de euro ar trebui să meargă în întăriri de rețea necesare pentru a acomoda creșterea producției de energie electrică. Restul de până la 1,2 miliarde ar trebui să meargă către instalarea de contoare inteligente și către automatizare și digitalizare.
Rata reglementată de rentabilitate propusă de ANRE pentru distribuții este de 6,75% pe an, în creștere de la 6,39% acum, dar operatorii acuză că este mică în raport cu sumele mari care trebuie disponibilizate pentru investiții și, în plus, spun că noua reglementare – încă în discuție, nu recunoaște mai multe categorii de costuri ale operatorilor de rețea