Șeful ANRE: “Nu avem de ce să ne facem scenarii pesimiste legate de prețul gazelor, apar persoane care încearcă să creeze panică”. Niculescu propune discuții cu piața și cu decidenții pentru o ieșire “corectă” din mecanismul de plafonare

Energia Inteligentă, un think-tank din domeniul energiei, a publicat recent o scrisoare deschisă referitoare la  pericolul dublării facturilor la gaze pentru clienții casnici după ce schema de plafonare se va fi terminat, în condițiile unor prețuri contractuale mari, mult peste cele plafonate, care vor reveni după martie 2025: În același document, pe care îl vedeți atașat la finalul textului, autorii vorbesc despre o lipsă de acțiune a Autorității de Reglementare în Energie (ANRE) și fac mai multe propuneri pentru pregătirea dereglementării pieței de energie și gaze, în contextul în care schema de plafonare a prețurilor expiră în martie 2023. Am adresat câteva întrebări președintelui ANRE, George Niculescu, pe această temă.
Mihai Nicuţ - joi, 01 feb. 2024, 15:34
Șeful ANRE: “Nu avem de ce să ne facem scenarii pesimiste legate de prețul gazelor, apar persoane care încearcă să creeze panică”. Niculescu propune discuții cu piața și cu decidenții pentru o ieșire “corectă” din mecanismul de plafonare

Ideile principale enunțate de șeful ANRE:

  • Nu avem niciun motiv să facem scenarii pesimiste în ceea ce privește creșterea prețurilor (…) tendința de scădere a prețului gazelor naturale este vizibilă pentru toată lumea.
  • Afirmațiile cu privire la creșterea prețului gazelor naturale până la nivelul de 0,55 lei/kWh (prețul maxim plafonat este acum de 0,31 lei/kWh – n.red.) nu se susțin.
  • Care este motivul pentru care, într-o perioadă în care nu avem de ce să ne facem griji în ceea ce privește sistemul energetic, apar persoane care încearcă sa creeze panică în rândul consumatorilor?
  • Foarte important este ca în perioada premergătoare terminării schemei de sprijin să avem discuţii cu furnizorii, cu producătorii, cu toţi participanţii la piaţă, în aşa fel încât să se implementeze un „phase-out” corect din schema de sprijin.
  • ANRE aplică deja mecanisme de soluționare alternativă a litigiilor pentru clienții casnici, fiind constituită la nivelul instituției Comisia de soluționare a disputelor, ca organism care soluţionează disputele pe piaţa angro şi cu amănuntul apărute între participanţii la piaţa de energie electrică.
  • Scăderea TVA-ului de la 19% la 5% doar pentru noile contracte, nu și pentru cele prelungite prin act adițional, ar produce o inechitate în rândul consumatorilor (scăderea TVA a fost avansată ca o soluție în materialul celor de la Energia Inteligentă – n.red.)

Răspunsurile lui George Niculescu, în detaliu:

Care sunt prețurile contractuale la gaze în momentul de față, cât de reală este afirmația unui preț de 0,55 lei/kWh și cum comentați afirmația că, din aprilie 2025, prețurile la gazele naturale pentru populație se vor dubla?

Aș vrea să încep prin a vă spune că nu avem niciun motiv să facem scenarii pesimiste în ceea ce privește creșterea prețurilor. Așa cum știm cu toții, până la 31 Martie 2025 preţul gazelor naturale este plafonat la valoarea de 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici și la 0,37lei/kWh pentru consumatorii noncasnici care au un consum mai mic de 50.000 MWh/an.

În această scrisoare deschisă se face următoarea afirmație: “prețul gazelor în contractele de vânzare gaze, …este la un nivel de cca 0,55 lei/kWh, preț care cel mai probabil va rămâne valabil cel puțin până în vara anului 2025”.

Însă, dacă citim atent legislația în vigoare, în speță Legea 357/2022, putem observa următoarea prevedere: „În perioada 1 Ianuarie 2023 – 31 Martie 2025, prețul din ofertele tip pentru clienții prevăzuți la alin. (1) și/sau (2), elaborate și publicate de către furnizorii de energie electrică/gaze naturale, nu poate depăși valoarea prețului final facturat prevăzut la alin.(1) și/sau (2).” Asta înseamnă că furnizorii de gaze naturale au obligația să oferteze gaze naturale cel mult la valoarea de 0,31lei/kWh, respectiv 0,37lei/kWh, pentru ofertele tip.

Readucem aminte că ofertele tip se adresează tuturor consumatorilor casnici de energie electrică și gaze naturale. Pentru consumatorii non casnici aceste oferte tip se adresează la energie electrică microîntreprinderilor, iar la gaze naturale consumatorilor non casnici care au un consum de până în 28.000 mWh/an.

De asemenea, tendința de scădere a prețului gazelor naturale este vizibilă pentru toată lumea. La data de 30 Ianuarie 2024, prețul spot de tranzacționare era de aproximativ 150 de lei/mWh. De altfel, pe platforma Central European Gas Hub, de la începutul anului 2024, adică în plin sezon rece, prețul spot al gazului natural nu a depășit în nicio zi valoarea de 34 de euro/mWh.

În concluzie, furnizorii fiind obligați de lege să trimită oferte tip la cel mult nivelul prețului plafonat și ținând cont de tendințele de scădere a prețului spot al gazelor naturale, afirmațiile cu privire la creșterea prețului gazelor naturale până la nivelul de 0,55 lei/kWh nu se susțin.

Mai mult decât atât, ANRE are în derulare controale care au ca obiect verificarea respectării de către furnizori a obligațiilor ce decurg din Legea 357/2022.

Însă, mă întreb care este motivul pentru care, într-o perioadă în care nu avem de ce să ne facem griji în ceea ce privește sistemul energetic, apar persoane care încearcă sa creeze panică în rândul consumatorilor? Care este motivul? Prețurile sunt în continuare plafonate, deci care ar fi explicația pentru care se dorește panică în rândul populației?

Cum comentați acuzațiile de lipsă de acțiune din partea ANRE și ce părerea aveți despre ideea acelei enitități SAL (soluționare alternativă a litigiilor) pentru energie?

Nu vreau să comentez aceste păreri, fiecare are dreptul să își exprime punctul de vedere. Activitatea mea a fost întotdeauna bazată pe transparență și dialog, sens în care accept toate părerile, dar acestea trebuie să se bazeze pe informații corecte.

Foarte important este ca în perioada premergătoare terminării schemei de sprijin să avem discuţii cu furnizorii, cu producătorii, cu toţi participanţii la piaţă, în aşa fel încât să se implementeze un „phase-out” corect din schema de sprijin, iar consumatorii să nu resimtă niciun fel de şoc în facturile pe care le vor plăti după 31 martie 2025. Evident că nu este uşor lucrul acesta, nu este o misiune simplă să facem lucrul acesta. Dacă evităm sau refuzăm să conștientizăm că există și provocări atunci nu suntem pe drumul evoluției.

De aceea cred că, pe perioada anului 2024, putem să generăm astfel de discuţii cu companiile de utilităţi, Ministerul Energiei, comisiile de specialitate din Parlament şi să încercăm să găsim cele mai bune soluţii.

Referitor la acțiunile noastre, în scopul creșterii nivelului de informare și de conștientizare a clienților finali de energie electrică și gaze naturale cu privire la drepturile și beneficiile lor, ANRE a instituit deja prin reglementări obligații ferme în sarcina furnizorilor în acest sens, având în vedere faptul că furnizorii de energie electrică/gaze naturale sunt cei care se află în contact direct cu clienții finali prin intermediul relației contractuale.

Astfel, reglementările ANRE obligă furnizorii să informeze, în mod constant, clienții finali de energie electrică și gaze naturale din portofoliile proprii prin intermediul facturilor emise, a punctelor unice de contact ale furnizorilor, a paginilor proprii de internet sau prin punerea la dispoziție a unor numere de telefon special dedicate de tip call-center.

Totodată, în scopul creșterii concurenței pe cele două piețe, ANRE asigură tuturor persoanelor interesate informații în legătură cu opțiunile pe care le au la dispoziție în procesul de alegere a celei mai bune oferte de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale prin aplicațiile web interactive Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice, respectiv Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale, precum și cu pașii necesari în vederea schimbării furnizorului.

De asemenea, pentru a reduce birocrația și pentru a întări concurența în beneficiul clientului final, ANRE a implementat o soluție informatică intuitivă și inovatoare prin care procesul tehnic de schimbare a furnizorului a fost scurtat la 24 de ore, respectiv Platforma Online de Schimbare a Furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF), fiind simplificate procedurile administrative pentru toate părțile implicate în procesul de schimbare a furnizorului, inclusiv consumatorii.

Evident că mai avem multe lucruri de îmbunătățit la nivelul ANRE și lucrăm la acest lucru, eu și colegii mei din instituție.

În ceea ce privește soluționarea alternativă a litigiilor, pentru soluționarea plângerilor formulate împotriva operatorului de transport şi de sistem şi împotriva operatorilor de distribuţie referitoare la obligaţiile ce le revin în temeiul Legii nr. 123/2012, este permisă și procedura de soluționare alternativă, conform reglementarii europene în materie.

ANRE aplică deja mecanisme de soluționare alternativă a litigiilor pentru clienții casnici, fiind constituită la nivelul instituției Comisia de soluționare a disputelor, ca organism care soluţionează disputele pe piaţa angro şi cu amănuntul apărute între participanţii la piaţa de energie electrică. Comisia își desfășoară activitatea în baza unui Regulament de organizare și funcționare, participarea operatorilor economici fiind obligatorie.

Ținând cont de cele prezentate anterior, nu văd de ce trebuie creată o nouă „entitate” de soluționare alternativă a litigiilor, în contextul în care Guvernul implementează măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

Cum comentați la modul general aceste propuneri? Ce părere aveți, specific, despre ideea acestor noi acțiuni pe care să le întreprindă ANRE

Așa cum am precizat anterior, o analiză serioasă realizată în colaborare atât cu mediul privat, cât și cu instituțiile responsabile poate reprezenta o garanție a implementării celor mai bune soluții în favoarea consumatorului final.

Sunt multe propuneri în acest document intitulat „Scrisoare deschisă privind adoptarea de urgență a Strategiei Post Plafonare”, voi încerca să mă refer doar la unele dintre ele.

Referitor la publicarea unor rapoarte săptămânale și lunare, vă readuc aminte de faptul că OPCOM publică rapoarte săptămânale, lunare si anuale cu privire la tranzacțiile efectuate pe piețele de energie electrică si gaze naturale.

În ceea ce privește „publicarea marjei comerciale”, în momentul de față marja de furnizare, dacă la aceasta se referă, este stabilită de OUG 27/2022. Mai exact, potrivit legislației, componenta de furnizare a energiei electrice şi/sau a gazelor naturale este de 73 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, respectiv 12 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, cu excepția aplicabilă clienților preluaţi în regim de ultimă instanţă, pentru care componenta de furnizare din preţurile aplicate clienţilor este de 80 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, respectiv 13,5 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale.

Scăderea TVA-ului de la 19% la 5% doar pentru noile contracte, nu și pentru cele prelungite prin act adițional, ar produce o inechitate în rândul consumatorilor. Consumatori non casnici, cu același obiect de activitate, vor beneficia de valori diferite ale TVA-ului , aspect care ar conduce la dezechilibre din punct de vedere al concurenței pe piață. Nu mai vorbim despre reducerea veniturilor la bugetul de stat.

În concluzie, salut prezentarea unor propuneri pertinente și argumentate și îmi reafirm disponibilitatea de a discuta orice propunere care are ca scop buna funcționare a pieței de energie electrică și gaze naturale, cu o atenție deosebită pe interesele consumatorilor casnici și non casnici.

Puteti vedea aici: Scrisoare deschisă privind adoptarea de urgență a Strategiei Post Plafonare a Pieței de energie)

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...