„Domnișoara Ioana Laura Chiriţă este salariată în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei din data de 01.03.2014, fiind declarată admisă la concursul de ocupare a postului de Consilier juridic din cadrul Serviciului reglementări obligaţii serviciu universal –Direcţia reglementări şi monitorizare serviciu universal , conform raportului comisiei de concurs înregistrat la ANRE sub nr. 9816/14.02.2014.
Începând cu data de 01. 04. 2015, salariata îşi desfăşoară activitatea în cadrul Serviciului legislaţie – Direcţia juridică. Domnisoara Ioana Laura Chiriţă ocupă o funcție de execuție subordonată Șefului de serviciu al Serviciului Legislație, acesta fiind subordonat Directorului Direcției
juridice.
Potrivit prevederilor Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură
patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative.
Totodată, iterăm câteva principii fundamentale statuate în Legea nr.53/2003 – Codul Muncii:
Libertatea muncii este garantată prin Constituţie, dreptul la muncă neputând fi îngrădit.
Orice persoana este libera în alegerea locului de munca şi a profesiei, meseriei sau activităţii pe care urmează sa o presteze”.
Angajaţii ANRE au printre cele mai mari salarii din România. Potrivit declaraţiei de avere a fostului preşedinte Niculae Havrileţ, el a încasat, în 2016, un salariu de 560.000 de lei, ceea ce înseamnă peste 10.300 de euro pe lună, la un curs de 4,5 lei pentru un euro.
Vicepreşedintele Emil Calotă a încasat, în acelaşi an, 492.400 lei, adică 9.100 de euro pe lună. Potrivit unor relatări mai vechi din presă, salariile angajaţilor ANRE pleacă de la 2.500 de euro pe lună, net.
Facem menţiunea că insituţia este finanţată din venituri proprii, iar salariile angajaţilor nu sunt plătite de la buget, ci din taxele şi tarifele pe care Autoritatea de stabileşte şi le percepe de la agenţii economici din piaţa de energie şi gaze, a căror activitate o reglementează şi supraveghează.