Şeful ANRM: Neregulile găsite de Corpul de control al premierului au blocat investiţii de sute de milioane de euro

Corpul de control al premierului a găsit multiple nereguli în activitatea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) în perioada 2017-2018, de la conflicte de interese şi neplata unor redevenţe, la blocarea a peste 450 de licenţe, ceea ce a dus la îngheţarea unor investiţii de sute de milioane de euro, a afirmat Nicolae Turdean, preşedintele instituţiei, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 09 iul. 2020, 07:01
Şeful ANRM: Neregulile găsite de Corpul de control al premierului au blocat investiţii de sute de milioane de euro

„Au fost identificate 456 de licenţe blocate, iar pentru intrarea lor în vigoare este necesară aprobarea prin hotărâre de Guvern. Cele mai vechi sunt din anul 2000, iar cele mai multe, din perioada 2005-2012. Practic, în toată această perioadă, foarte puţine dintre licenţele negociate au fost şi aprobate, marea majoritate fiind blocate”, a precizat Turdean, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, principalul motiv pentru care nu au fost aprobate este calitatea proastă a documentaţiei puse spre aprobare, cu ambiguităţi şi cu greşeli, precum şi faptul că, odată schimbată componenţa Guvernului, tot lanţul de avizare trebuie reluat de la început.

„În ultima perioadă am reuşit deja să introducem în circuitul de aprobare 21 dintre licenţele blocate. Din cele 21, două au fost deja aprobate. În săptămânile viitoare vor mai supuse aprobării încă două. Din analiza pe care am făcut-o în cazul a cinci dintre aceste licenţe, rezultă că au fost investiţii blocate de 80-100 de milioane de euro doar în cazul lor. Este vorba de investiţii în fabrici de îmbuteliere ape minerale, de apă terapeutică, staţii de măcinare cu încasare-sortare, fabrică de rigips. Investitorii au stat cu banii ani de zile, sperând să vor fi aprobate, iar fără licenţă nu îţi dă nimeni credit să investeşti„, a arătat şeful ANRM, , într-o întâlnire cu presa.

O altă neregulă găsită a fost faptul că ANRM şi ANAF nu au colaborat deloc în această perioadă, astfel că nu a existat niciun schimb de informaţii în legătură cu plata redevenţelor.

„Am găsit multe cazuri când titularii de licenţe nu se înregistraseră plătitori de redevenţe. Din 2014, ANAF nu a mai făcut nicio verificare privind veridicitatea informărilor. Astfel că există inadvertenţe între datele privind redevenţele de la ANRM şi cele de la ANAF. Vom avea discuţii pentru a încheia cât mai repede un protocol cu ANAF în acest sens”, a susţinut Turdean.

Potrivit acestuia, au fost identificaţi deja 230 de agenţi economici care au întârzieri la plata redevenţei.

„Totodată, s-au găsit conflicte de interese în cazul unor persoane care s-au aflat, în acelaşi timp, atât în funcţii cu putere de decizie la ANRM, cât şi în organismele de conducere ale unor companii care sunt în relaţii cu Agenţia”, a mai spus Turdean, precizând că nu poate detalia despre ce companii este vorba.

Alte probleme găsite sunt legate de faptul că Legea minelor şi Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare nu mai sunt corelate, ca urmare a multiplelor modificări ale legii prin ordonanţe de urgenţă, astfel încât în HG există trimiteri la articole din lege care nu mai există sau se referă la altceva.

„Prin urmare au fost situaţii când transferul de licenţă a fost blocat, în special pentru firmele în insolvenţă sau faliment, adică exact cele care aveau cea mai mare nevoie. Prioritatea zero pentru noi în acest moment este armonizarea legislativă, întrucât efectele economice şi sociale sunt evidente: relansarea investiţiilor, creşterea numărului de locuri de muncă şi creşterea veniturilor la bugetul de stat”, a completat responsabilul ANRM.

În perioada analizată de corpul de control al premierului, la conducerea instituţiei au fost Gheorghe Duţu, Aurel Gheorghe, Iulian Offenberg şi Gigi Dragomir.

Te-ar mai putea interesa și
Georgienii au protestat de Crăciunul ortodox de rit vechi contra guvernului din Tbilisi, care a suspendat procesul de aderare la UE
Georgienii au protestat de Crăciunul ortodox de rit vechi contra guvernului din Tbilisi, care a suspendat procesul de aderare ...
Mii de georgieni au mărşăluit în faţa Parlamentului în noaptea de luni spre marţi, de Crăciunul ortodox de rit vechi, în cea de-a 40-a zi a unei mişcări de protest la adresa deciziei......
Cutremur în Japonia, lânga Tokyo
Cutremur în Japonia, lânga Tokyo
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs marţi în regiunea insulei Torishima situată în sudul arhipelagului japonez, ...
După ce Joe Biden a respins preluarea US Steel de Nippon Steel, japonezii caută alte oportunități, de găsit doar în SUA sau India
După ce Joe Biden a respins preluarea US Steel de Nippon Steel, japonezii caută alte oportunități, de găsit doar în ...
Nippon Steel este gata să-și extindă operațiunile în SUA și India, în timp ce urmărește creștere și protecție ...
Ucraina (sondaj) – Popularitatea preşedintelui Zelenski, în scădere netă în 2024
Ucraina (sondaj) – Popularitatea preşedintelui Zelenski, în scădere netă în 2024
Ucrainenii sprijină în continuare în marea lor majoritate activitatea preşedintelui Volodimir Zelenski, după aproape ...