Şeful ArcelorMittal cere UE măsuri suplimentare pentru contracararea impactului tarifelor vamale impuse de SUA

Europa trebuie să adopte urgent măsuri suplimentare pentru a contracara impactul tarifelor vamale impuse de preşedintele american Donald Trump, a afirmat miercuri directorul general al ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, într-un interviu acordat publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), transmite Reuters.
Economica.net - mie, 12 iun. 2019, 10:52
Şeful ArcelorMittal cere UE măsuri suplimentare pentru contracararea impactului tarifelor vamale impuse de SUA

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie 2018, iar, începând cu 1 iunie, au fost aplicate şi producătorilor din UE.

În prezent, Comisia Europeană analizează adoptarea unor măsuri destinate să limiteze importurile de oţel ca rezultat al tarifelor vamale impuse de Washington, care au închis efectiv piaţa SUA.

„Comisia Europeană a anunţat măsuri, dar ele nu sunt eficiente. Sunt necesare urgent măsuri suplimentare ţinând cont de tarifele vamale impuse de Donald Trump la importurile SUA de oţel. Măsurile de protejare anunţate de CE au deficienţe, este prea uşor pentru exportatori să le ocolească şi impactul este masiv: avem o supraabundenţă de oţel”, a declarat Lakshmi.

Acesta a adăugat că importurile UE au crescut cu 30% – 40% din 2017.

În cazul în care Comisia Europeană va relaxa în iulie tarifele de protecţie pentru industria oţelului, efectele vor fi negative, a avertizat şeful ArcelorMittal, exprimându-şi îngrijorarea faţă de situaţia în care se află industria europeană a oţelului.

Sporirea tensiunilor comerciale dintre SUA şi Europa, încetinirea pronunţată a economiei chineze şi incertitudinile provocate de Brexit afectează industria europeană a oţelului, a apreciat Lakshmi Mittal.

Acesta susţine că supracapacitatea în industria europeană a oţelului este de aproximativ 500 – 550 milioane de tone, un sfert din producţia globală de oţel.

Oţelul este deviat spre Europa, ca efect al tarifelor vamale impuse de SUA, iar Uniunea Europeană trebuie să acţioneze pentru limitarea acestor importuri, se arată într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută instituţiilor şi liderilor UE de către şefii companiilor care activează în industria europeană a oţelului.

„Supracapacitatea din industria globală a oţelului şi folosirea pieţei UE ca un fel de groapă de gunoi pentru capacitatea în exces din lume sunt rădăcinile problemei”, se arată în scrisoarea celor 45 de directori generali care reprezintă aproximativ 90% din producţia europeană de oţel.

Din 2013, importurile de oţel în UE au fost mai mult decât duble, cererea a crescut doar marginal şi ar urma să scadă, se arată în documentul consultat de Reuters.

În prezent, Comisia Europeană analizează adoptarea unor măsuri destinate să limiteze importurile de oţel ca rezultat al tarifelor vamale impuse de Washington, care au închis efectiv piaţa SUA. Măsurile trebuie să fie dure, susţin şefii din industria europeană a oţelului. Aceştia cer statelor UE, Parlamentului European şi Comisiei Europene să se întâlnească de urgenţă cu cei din industria oţelului pentru a discuta soluţiile ce se impun.

Printre cei care au semnat scrisoarea se află şefii ArcelorMittal, ThyssenKrupp, Tata Steel şi Acerinox.

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, a anunţat recent o nouă scădere a producţiei în Europa, din cauza cererii slabe şi a creşterii importurilor.

Aproape jumătate din oţelul ArcelorMittal este produs în Europa şi sub 40% în America de Nord şi de Sud.

Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 18 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. Liberty a achiziţionat recent activele ArcelorMittal din Europa, printre care şi fostul Sidex Galaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în 2030 ar putea fi aprobat în ședința de astăzi, 21 noiembrie, a......
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat ...