Şeful ASF vrea întâlniri săptămânale consultative cu firmele care activează pe pieţele financiare non-bancare

Economica.net
02 07. 2014
asf_misu_negritoiu_57722300

Instituţia precizează că întrunirile au drept scop îmbunătăţirea dialogului dintre ASF şi entităţile supravegheate şi reglementate, dezvoltarea şi creşterea încrederii în cele trei pieţe (asigurări, instrumente şi investiţii financiare, pensii private), implementarea de proiecte comune pentru dezvoltarea pieţelor, precum şi protejarea eficientă a intereselor consumatorilor de servicii financiare non-bancare.

‘Săptămâna trecută a avut loc întâlnirea cu directorii mai multor companii de asigurări (care reprezintă peste 70% din piaţă), precum şi cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare Reasigurare din România (UNSAR). Preşedintele ASF a avansat o agendă de teme strategice – disciplina financiară (IFRS, audit), proiecte operaţionale (procesarea datelor şi reclamaţiilor), gestionarea Fondului de Garantare, implementarea de programe de pregătire şi formare profesională – pe care le-a supus dezbaterii’, se spune în comunicat.

De la 1 ianuarie 2015, toate companiile de asigurări care activează pe piaţa din România trebuie să adopte standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS). În cadrul întâlnirii a fost subliniată importanţa constituirii unor grupuri de sprijin pentru companiile care nu au fost în proiectul pilot, în ceea ce priveşte aplicarea standardelor IFRS, astfel încât, la 1 ianuarie 2015, toate societăţile să fie pregătite.  ASF va solicita că situaţiile financiare ale societăţilor de asigurări să fie auditate conform standardelor internaţionale, în contextul în care Autoritatea nu este mulţumită de calitatea raportărilor financiare pe care le prezintă o parte dintre societăţile de asigurări.

Autoritatea propune constituirea unor grupuri comune de lucru ASF-UNSAR-companii de asigurări, în vederea identificării şi aplicării unor soluţii de redresare a pieţei RCA – pentru o mai mare transparenţă a primelor, a cheltuielilor de reparaţii şi a acoperirii pagubelor.

Pe de altă parte, preşedintele ASF i-a avertizat pe reprezentanţii societăţilor de asigurări că va propune majorarea contribuţiilor pe care firmele le plătesc la Fondul de Garantare, dacă nu vor reuşi să eficientizeze activitatea pe segmentul RCA. ‘ Nu se poate că acest produs să genereze atâtea probleme pe piaţa asigurărilor’, a subliniat Mişu Negriţoiu.

Datele trimestriale publicate de ASF arată că, în intervalul ianuarie-martie 2014, piaţa asigurărilor a scăzut cu aproape 3,5% faţă de perioada similară din 2013. Având în vedere că piaţa nu dă semne clare de revenire după criza financiară, preşedintele ASF a propus realizarea unui plan de dezvoltare a sectorului asigurărilor, iar cei prezenţi la întâlnire au decis să înfiinţeze grupuri de lucru tematice formate din reprezentanţi ai ASF şi ai companiilor de asigurări care să propună măsuri concrete pentru dinamizarea sectorului asigurărilor.