Șeful BAAR spune totul despre RCA, după falimentul City Insurance: „Prețul e mai puțin important… La volan ești în posesia unei arme”. De ce este posibil ca scumpirea să nu se oprească aici?
Specialistul în daune lasă de înțeles că falimentul City Insurance, firmă care vindea la niveluri mult sub concurență, va avea un efect direct asupra costurilor firmelor de asigurare. Deși Roșu nu o spune direct, aceasta înseamnă și o creștere a prețurilor, pentru că asigurătorii vor încerca să recupereze creșterea de cheltuieli.
” Ne vom trezi cu situații extrem de dure în zona de vătămări corporale, pentru că FGA acoperă daunele în limita a 500.000 de lei, în timp ce asigurarea RCA acoperă văămările și decesele până la peste 6 milioane de euro. Așdar, zona de daune externe, o parte din ea, va fi preluată de BAAR. Ce înseamnă asta? Înseamnă că toți asigurătorii participă la aceste despăgubiri. Toate aceste costuri se resfrâng înapoi în costurile companiilor de asigurări. Cu siguranță BAAR va trebui să acceseze un împrumut, cum s-a întâmplat și la Astra și la Carpatica. Nu e nimic nou. Nu este un secret. El va fi tot în forma unui procent aplicat pe prime. Partea bună e că el va fi rambursat în timp. În cât timp, nu știm, dar probabil că în niște ani buni de zile. Cert este că va fi nevoie de fonduri semnificative, pentru că din primele noastre estimări ne așteptăm la peste 150 de milioane de euro, acum. Știm că polița RCA poate avea un efect pe termen lung. Ne putem trezi cu daune avizate în 2024, de exemplu. Orice e posibil și au tot fost cazuri.”, a declarat Roșu, într-un interviu pentru XPrimm.
Amintim că, fiind parte a sistemului Carte Verde, BAAR gestionează inclusiv daunele provocate de mașini înmatriculate și asigurate în România unor alte mașini sau unor persoane din afara țării. În mod normal, atunci când firma de asigurare care a emis RCA în România este activă, decontările se reglează între firmă și corespondentul său din afara țării. În cazul City, însă, nu mai este cazul, deci plățile le va prelua BAAR. Spre deosebire însă de daunele interne, pe care le va achita FGA și sunt limitate la 500.000 de lei, BAAR trebuie să plătească suma integrală stabilită de corespondent, care se încadrează în limitele poliței RCA, adică cel puțin 1,22 milioane de euro daune materiale și 6,07 milioane de euro daune morale și vătămări. Aceste limite pot fi însă depășite, pentru că Directivele UE stabilesc doar sumele minime ce trebuie acoperite.
” Avem cazuri dramatice la BAAR…Absolut toți spun că ar da și 2000 de euro pe RCA numai să știe că sunt acoperiți dacă nenorocesc un om”
Pe de altă parte, Roșu apreciază că prețul asigurării vine în plan secund comparativ cu utilitatea sa. El amintește, printre altele, că polița RCA nu acoperă doar daunele sau vătămările provocate altor mașini sau oameni ci și daunele suferite de cei din propria mașină, care pot fi membrii ai familiei sau prieteni. În opinia șefului BAAR, la acest capitol România este la ani lumină față de țările dezvoltate, în condițiile în care românii nu reușesc să înțeleagă utilitatea asigurării, în general. El exemplifică cu situația din Germania, unde părinții își asigură inclusiv copiii pentru eventuale daune provocate terților. ” Am văzut cât de relaxați sunt părinții nemți, care își lasă copiii să arunce cu pietricele în geamuri, la resorturile all inclusive unde sunt și români. Românii adoptă tactica cunoscută și își ceartă copiii spunându-le să nu se joace cu pietricele. Acest gen de beneficii trebuie să îl conștientizăm”, a mai spus președintele BAAR. Revenind la RCA, el exemplifică cu situații întâlnite chiar la BAAR, care gestionează și activitatea Fondului Național de Protecție, fostul Fond pentru Victimele Străzii, adică organismul care despăgubește victimele sau familiile vitcimelor din accidente provocate de șoferi neasigurați. ” Cum spunea domnul profesor Tudorel Butoi, la cursul de criminalistică, când te urci la volan ești în posesia unei arme. Avem cazuri absolut dramatice la BAAR. Vin oameni care au provocat accidente fără să fie asigurați și plătesc lună de lună despăgubirea achitată de BAAR victimelor. Toți spun că ar plăti și 2000 de euro numai să știe că sunt acoperiți dacă nenorocesc un om”, punctează Roșu.
” Sunt tot felul de portavoci în Piața Victoriei, care spun că prețul RCA e mare sau e mic…E ca și cum am spune noi, oamenii din asigurări, că ne pricepem la termocentrale”
În acest context, Roșu arată că nu înțelege de ce există un curent ostil firmelor de asigurare în ultimii ani de zile, mai ales că, susține el, acesta este întreținut de oameni fără cunoștințe în domeniu. ” Sunt fel de fel de portavoci prin Piața Victoriei, care țipă pe acolo că e mare, că e mic. Până acolo trebuie însă să conștientizăm utilitatea asigurării. Este ca și cum industria de asigurări s-ar pricepe la termocentrale. Nu ne pricepem cum cred că nici anumite industrii nu cred că se pricep la asigurări și ar fi bine să se oprească, să solicite informații, să meargă la autorități. Dar când te erijezi în specialist și dai comunicate false nu faci decât să bulversezi lumea. Nu știu de unde este nebunia asta de niște ani încoace, de luptă continuă împotriva industriei.”, a declarat președintele BAAR.
El se referă la conflictul pe care asigurătorii îl au de zile cu organizații ale service-urilor și transportatorilor, care susțin că firmele de asigurare nu plătesc integral și la timp daunele și că urmăresc doar profitul rapid, pe spatele consumatorilor și păgubiților.
Vedeți aici ultimul comunicat de acest tip emis de COTAR, una dintre organizațiile reprezentantive ale transportatorilor și service-urilor
Roșu apreciază, de altfel, că legea RCA concepută în 2017 avantajează service-urile și că acesta este motivul principal pentru care costurile cu daunele vor continua să crească, trăgând după ele și prețurile. El propune un sistem cu totul schimbat, care să aibă la bază plata daunei direct către păgubit, în baza unei evaluări făcute doar de către asigurători, fără implicarea service-urilor. În prezent, legea prevede că păgubitul se poate îndrepta către orice unitate service, iar asigurătorii trebuie să achite costul reparației stabilit de reparator.
” Există tarif de referință pentru prime, dar nu și în zona de reparații. Noi am afirmat de nenumărate ori că nu este un tarif pentru service-uri, este un tarif pentru asigurători. Obligația unui asigurător este de a evalua paguba și a plăti despăgubirea. Nu este atributul service-ului. Eu evaluez, asta e despăgubirea ta. Tu, client, faci ce vrei cu banii respectivi sau te duci și evaluezi piața liberă și spui dacă îți ajung sau nu banii. Așa e în alte țări, numai la noi e altfel. Și acum ne mirăm că suntem cu rata combinată pe RCA la 142%.”, a afirmat Mădălin Roșu.
Notă: Rata combinată este un indicator specific asigurărilor, care arată, în fapt, cât de profitabilă sau păguboasă este o linie de asigurare. O rată combinată de 142% la RCA relevă faptul că la fiecare 100 de lei încasați, asigurătorii consumă 142 de lei pentru plata daunelor, cheltuielile de vânzare și taxe. Altfel spus, pierd 42 de lei. Rata combinată se calculează ca raport între suma daunelor plătite și a cheltuielilor aministrative și Primele Brute Subscrise( PBS).
Amintim că asigurătorii încearcă de ani de zile, pe toate căile, să impună un tarif de referință pentru cheltuielile din service precum și sistemul de plată direct către păgubit. Au fost inițiative și discuții în toate instituțiile, de la Parlament la Guvern și ASF. Până acum, service-urile, ajutate de o parte a transportatorilor și de organizații de consumatori, și-au impus punctul de vedere.
Un scurt istoric al încercărilor asigurătorilor de a modifica legea RCA găsiți aici, într-un text scris cu ocazia ultimei discuții în acest sens, discuție în urma căreia nu s-a ajuns la nicio concluzie.