Şeful Băncii Centrale a Greciei: Băncile trebuie să lase companiile slabe să falimenteze
‘Situaţia în care băncile acordau finanţare flexibilă şi generoasă nu poate şi nu trebuie repetată. Ar fi periculos şi lipsit de sens să permiţi ca firmele care au permanent dificultăţi financiare, sunt slab capitalizate şi supraîndatorate să continue să opereze. Noile credite trebuie acordate companiilor dinamice, orientate spre export şi cu perspective de creştere’, a afirmat oficialul BoG, la un eveniment organizat de Federaţia Întreprinderilor din Grecia.
De asemenea, şeful Băncii Greciei a cerut instituţiilor financiare să ia măsuri pentru restructurarea economiei.
‘Sistemul bancar poate constitui o importantă tranziţie spre un nou model de creştere de care are economia are nevoie’, a spus el.
Şi preşedintele Piraeus Bank, Michalis Sallas, a subliniat că supravieţuirea unor companii care nu sunt competitive subminează interesele economiei. Eforturile de restructurare a economiei nu sunt doar de competenţa statului, iar responsabilitatea pentru modernizarea şi restructurare producţiei se bazează pe iniţiativele private, a explicat Michalis Sallas.
Directorul general al Geniki Bank, subsidiară a grupului Piraeus, Nikolaos Karamouzis, a declarat că băncile trebuie să se concentreze pe administrarea iniţiativelor de viitor şi nu pe trecut.
Creditorii internaţionali ai Greciei (UE, BCE şi FMI) au cheltuit până acum aproximativ 40 de miliarde de euro pentru sprijinirea băncilor elene, ca parte a asistenţei financiare de 240 de miliarde de euro.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).