„Băncile cu un nivel ridicat al creditelor neperformante au menţinut creditarea scăzută, deoarece capacitatea lor de a-şi spori capitalul este limitată. În mod similar, profitabilitatea scăzută şi incertitudinile privind valoarea activelor cu probleme reduc interesul pentru fuziuni şi achiziţii transfrontaliere”, a declarat şeful BCE, la o conferinţă desfăşurată la Paris.
Reducerea creditelor neperformante este una dintre priorităţile Băncii Centrale Europene, dar nivelul lor rămâne semnificativ mai ridicat decât în SUA.
Cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante (evaluate la 721 de miliarde de euro) se înregistrează în Italia, Grecia, Cipru şi Portugalia.
Economiştii avertizează că din cauza NPL este din ce în ce mai greu pentru bănci să împrumute bani, ceea ce le afectează câştigurile. Autorităţile europene încearcă să forţeze creditorii să vândă sau să deprecieze creditele neperformante, dar nu s-au pus de acord care este cea mai bună metodă, unii investitori fiind dezamăgiţi de lipsa progreselor în acest domeniu.
NPL afectează bilanţurile băncilor şi limitează creditarea, o problemă pentru BCE, deoarece creditarea anemică va contracara stimulentele pe care banca vrea să le ofere prin dobânzile reduse. Problema băncilor este că nu există o piaţă reală pentru creditele neperformante, astfel că vânzarea acestor credite le-ar provoca pierderi semnificative şi le-ar obliga să strângă capital, o opţiune costisitoare având în vedere preţul scăzut al acţiunilor băncilor.