Şeful BERD îşi susţine candidatura pentru un nou mandat

Economica.net
02 05. 2012
berd_54657400

‘Candidatura mea este un fel de ofertă către acţionari. Cred că acţionarii ştiu ce fel de om sunt şi pot să analizeze în mod obiectiv bilanţul meu. Este de datoria lor să ia o decizie’, susţine Thomas Mirow la mai puţin de trei săptămâni de la debutul adunării generale anuale a BERD, eveniment la care mai mulţi candidaţi ar putea să concureze pentru funcţia de preşedinte.

În mod inedit, acţionarii BERD ar urma să aleagă în acest an din cinci candidaţi: germanul Thomas Mirow, francezul Philippe de Fontaine, vice-preşedintele Băncii Europene de Investiţii, britanicul Sir Suma Chakrabarti, fostul premier polonez Jan Krzysztof Bielecki şi fostul vice-premier sârb Bozidar Djelic.

Potrivit unor surse diplomatice Thomas Mirow nu beneficiază de sprijinul guvernului de la Berlin, care a reuşit deja să-l plaseze pe Werner Hoyer în funcţia de preşedinte al Băncii Europene de Investiţii şi ar dori de asemenea ca ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble să fie desemnat noul preşedinte al Eurogrupului.

Thomas Mirow consideră că acestea nu sunt motive pentru ca un german să nu fie menţinut în fruntea BERD. ‘Dacă ne uităm la instituţiile internaţionale nu cred că Germania şi germanii au un rol foarte important. După părerea mea, Germania ar trebui să profite de orice oportunitate petnru a-şi asigura poziţii solide î instituţiile internaţionale’, susţine Thomas Mirow.

Miniştrii de finanţe din ţările membre ale Uniunii Europene, care împreună deţin majoritatea voturilor la BERD, ar fi trebuit să discute această chestiune la o reuniune informală ce era programată miercuri însă potrivit FT este posibil să amâne discuţia până după cel de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Dacă nici atunci nu vor ajunge la un consens acţionarii BERD vor alege preşedintele prin vot la adunarea generală anuală din 18 mai.

Înfiinţată în 1991, BERD sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei în statele din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este deţinută de 61 de state şi două instituţii interguvernamentale. De la începutul activităţii sale în România, BERD a investit peste 5,4 miliarde euro.