‘În 2014, este posibilă o creştere de 2,5 – 3%. Cred că, în ceea ce priveşte potenţialul pe termen mediu şi lung al României, nu este irealist să se spere că se va atinge o creştere de 5%. În niciun caz anul acesta sau în 2015, dar, pe termen mediu, România va avea nevoie de o creştere economică din ce în ce mai ridicată’, a spus Philippe Lhotte.
Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit din nou, pe 5 mai, previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimată acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi, respectiv, 2,5%, cât prognozase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie. Este pentru a doua oară consecutiv când executivul comunitar face acest lucru, după ce, în februarie, la prezentarea previziunilor de iarnă, a revizuit în sus estimările de creştere economică a României, prognozate în toamnă la 2,1% în 2014 şi 2,4% în 2015.
La rândul ei, Banca Mondială a estimat că România va înregistra în 2014 o creştere economică între 2,5 şi 3%, posibil chiar mai mare, în cazul în care va fi un an agricol bun, potrivit declaraţiilor făcute într-un interviu acordat AGERPRES de Elisabetta Capannelli, manager de ţară pentru România al BM.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 14 aprilie, că România a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creştere economică de peste trei procente.
‘Pe primul trimestru, s-au încheiat acum datele, avem o creştere economică aproape la media anului trecut, de peste 3%. (…) Din munca românilor, producţia industrială a crescut din nou cu 12%’, a declarat Ponta, la postul de televiziune România TV.
În 2013, economia României a depăşit aşteptările şi a avut o creştere de 3,5%, aceasta fiind determinată de producţia industrială robustă şi de recolta abundentă care a alimentat exporturile.